Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis proiectul de ordin privind obligaţile comercianților în ceea ce privește produsele alimentare ce conțin insecte.

Ce trebuie să știe românii?

Proiectul are scopul de a informa consumatorii din România cu privire la achiziționarea produselor care conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

„Având în vedere atribuțiile ANPC, de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatoilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor”, a transmis ANPC.

Reguli noi privind produsele alimentare ce conțin insecte

„Prezentul ordin stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele de punere în aplicare (CE) nr. 2021/882, nr. 2021/1975, nr. 2023/5 si nr. 58/2023 ale Comisiei, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă și larve ale gândacului de făină precum și orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii din Anexa Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 comercializate în suprafețele de vânzare precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă”, se arată în proiectul ANPC.

Magazinele vor trebui să delimiteze aceste produse de restul alimentelor

Mai mult, potrivit ordinului transmis de ANPC, „produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.”

Propunerile și observațiile sunt așteptate în perioada 15-27 februarie la adresa: cabinet@anpc.ro.

Ce spune șeful ANPC?

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le-a adresat cetățenilor români mai multe întrebări cu privire la alimentele care conţin proteine din insecte. Acesta i-a întrebat pe oameni dacă produsele de tip „novel food”, care conțin proteine din insecte, ar trebui să fie diferențiate de cele clasice și etichetate în mod clar.

„În legătură cu informarea corectă și completă a utilizării în produsele alimentare a următoarelor ingrediente aprobate de Comisia Europeană că surse de proteine provenite din :

1. Acheta domesticus – greierele de casă
2. Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină
3. Tenebrio molitor – viermele galben de făină
4. Locustă migratoria – lăcusta migratoare

Produsele alimentare care conțin că și ingrediente proteine de tip „novel food” din insectele mai sus menționate considerați că ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop?

Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conțin proteine din insecte aprobate de Comisia europeană că „Novel food” conform noilor reguli?”, a scris Paul Anghel pe contul lui de Facebook.

Reacțiile românilor au apărut imediat.

„Nu ar trebui să apară niciodată așa ceva pe piață (…) Doamne ferește (…) Cel mai bine este să fim informați ce consumăm. Nu trebuie să hotărască comisii sau nu știu ce specialiști în locul meu (…) Trebuia servit în fiecare zi de trei ori la Davos”, sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor.