Dublarea preţurilor la ouă și carne în multe țări, inclusiv în SUA, i-a determinat pe unii producători de alimente, fie să reducă producţia, fie să schimbe reţetele. Americanii găsesc acum tot mai greu anumite produse pe rafturile magazinelor, iar când le găsesc, prețurile lor sunt, în unele cazuri, și de trei ori mai mari față de anul trecut, potrivit site-ului Bhg.com.
Conform site-ului american, responsabilă pentru explozia prețurilor este o combinație de factori – de la schimbările climatice, până la probleme legate de lanțul de aprovizionare și, mai nou, la gripa aviară. Deși creșterea, în continuare, a prețurilor la alimente, nu este o veste bună pentru nimeni, estimările autorităților pot ajuta oamenii să-și planifice din timp ce și cât ar trebui să cumpere.
Explozia prețurilor la ouă, provocată de gripa aviară. Cu cât vor mai crește
În cazul creșterii prețului la ouă, nu mai sunt de vină problemele legate de lanțurile de aprovizionare. O tulpină de gripă aviară afectează fermele agricole din America și multe păsări, care produc de obicei sute de ouă pe an, au fost puternic afectate.
Potrivit Serviciului de Cercetare Economică (ERS) al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, „prețurile cu amănuntul la ouă au crescut cu 11,1% în decembrie 2022 și au crescut cu peste 59,9% față de prețurile din decembrie 2021”.
Acest lucru este cauzat aproape în întregime de un focar de H5N1 la păsări. USDA spune că gripa aviară a afectat peste 57 de milioane de păsări din 47 de state, iar prețurile ouălor vor crește cu 27,3% în 2023.
Nici vacile nu se simt mai bine
Potrivit MarketWatch, „prețurile la unt au crescut cu 31,4%, față de luna decembrie a anului trecut, ceea ce face ca prețul mediu pentru un pachet de unt să fie acum de 4,81 dolari la nivel național, după ce, în 2022 era de 3,47 dolari. Din cauza temperaturilor tot mai ridicate și a valurilor de căldură extremă care au afectat cea mai mare parte a țării în vara anului trecut, vacile au mâncat mai puțin și au produs mai puțin lapte, explică USDA.
Costul exploatării fermelor de bovine este, de asemenea, mai mare iar mulți fermieri nu sunt dispuși să plătească mai mulți bani pentru a susține efectivele mai mari de animale. Furajele furnizate de obicei de fabricile din afara SUA au fost și ele afectate de războiul din Ucraina, determinând o creștere a costurilor pentru fermieri, spune MarketWatch. Ucraina și Rusia produc 28% din oferta mondială de grâu și 15% din oferta mondială de porumb.
Ce alte alimente se scumpesc în 2023
SUA urmează să înregistreze creșteri ale costurilor alimentelor și în acest an. Se preconizează că prețul altor tipuri de carne va crește cu 12,8%, în timp ce costul produselor lactate va crește cu 8%.
Costul uleiului va crește cu 16,5 la sută, fructele și legumele cu 9,6 la sută, iar prețul zahărului va crește cu 10 procente. Și prețul cerealelor și al produselor de panificație va crește în acest an cu aproximativ 12 procente, spune USDA.
Va exista și o scădere a costurilor unor alimente în 2023. Prețurile cărnii de vită și de mânzat ar putea scădea cu 1,8%. De asemenea, se preconizează că prețurile cărnii de porc vor scădea cu 3%, iar prețurile fructelor proaspete vor scădea cu 1,7%, conform USDA.