Se întâmplă joi, 1 septembrie! Anunțul venit de la Nicolae Ciucă. Toată România este vizată
În cursul zilei de miercuri, 31 august, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că ordonanța pentru energie va fi adoptată joi, 1 septembrie, subliniind că s-ar putea să fie impusă o diminuare a pragului maxim de consum pentru care se face compensarea.
„PNL susține plafonarea prețului la energie și vom merge pe valorile care au fost cuprinse în ordonanța 27. De asemenea, am analizat și susținem supraimpozitarea pe întreg lanțul, aici fiind incluși și traderii și jucătorii din piața energiei”, a declarat Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului a fost întrebat dacă impozitarea poate ajunge la 100%. Cu toate că a spus că nu are cifrele la el, prim-ministrul Nicolae Ciucă a răspuns că este posibil ca impozitarea să ajungă la 100%.
„Nu am cifrele în momentul de față, impozitarea poate să fie și de 100%”, a declarat șeful Executivului.
Pragul maxim de consum s-ar putea diminua
Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că este posibil ca pragul maxim de consum pentru care se face compensarea să fie diminuat cu 15 procente, așa cum a solicitat Comisia Europeană pentru evitarea risipei.
„Este foarte posibil ca, în funcție de impactul bugetar, să avem în vedere o diminuare cu cel puțin 15%, așa cum s-a cerut la nivelul UE pentru eliminarea risipei, a pragului maxim de consum până la care se poate face compensarea.
Pot să fie diminuați, poate găsim și altă formulă, este varianta pe care am avut-o în analiză până în acest moment”, a declarat prim-ministrul României.
Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente
Rata inflației a fost peste așteptări, un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor anticipând o rată de 9%. Este cel de-al nouălea record consecutiv de creștere a prețurilor de consum în regiune, ascensiunea începând încă din noiembrie 2021. Inflația globală în zona euro a ajuns la 8,9% în iulie.
Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%, a anunțat miercuri Eurostat, în ușoară scădere de la 39,6% în iulie. Alimentele, alcoolul și tutunul au crescut cu 10,6%, față de 9,8% în iulie, efectele negative ale recentelor valuri de căldură de pe continent contribuind la aceste creșteri.