Experții din domeniul financiar au lansat mai multe recomandări cu privire la bancomate. Potrivit acestora, infractorii cibernetici folosesc mai multe trucuri pentru alterarea bancomatelor în diverse moduri.
Specialiștii din domeniul financiar ne sfătuiesc să evităm bancomatele atunci când observăm detalii neobișnuite. Potrivit explicației oferite de Doug Carey, analist financiar autorizat și proprietar al WealthTrace, este vorba despre următoarele semne:
Acestea ar putea fi semne ale unor dispozitive de skimming
O „fantă pentru carduri slăbită sau deteriorată” sau chiar „dispozitive suspecte atașate la ATM”, a spus Doug Carey.
„Acestea ar putea fi semne ale unor dispozitive de skimming de carduri pe care infractorii le folosesc pentru a vă fura informațiile despre carduri”, a mai spus analistul financiar, conform bestlifeonline.com
De asemenea, Bailey Schramm, consilier financiar la BizReport, a spus că un alt semn al unei potențiale escrocherii ar putea apărea în timpul tranzacției.
„Dacă un bancomat vă solicită să introduceți PIN-ul de două ori, ar putea însemna un dispozitiv de skimming. Introducerea PIN-ului de două ori ar putea să le dea acces la contul vostru. Dacă întâmpinați această solicitare, anulați tranzacția și raportați problema la bancă”, a declarat Bailey Schramm.
Trebuie să fim atenți și în situațiile în care bancomatele se află în zone cu vizibilitate redusă
Analistul financiar Tom Koestermen a avertizat că trebuie să fim atenți și în situațiile în care bancomatele se află în zone cu vizibilitate redusă.
„Bancomatele din zonele cu vizibilitate redusă atrag infractorii. Căutați un bancomat într-o zonă bine luminată, cu camere de supraveghere. Infractorii nu atacă de obicei în zonele foarte luminate de teama de a nu fi prinși”, a avertizat Tom Koestermen.
În situațiile în care bancomatul pe care intenționăm să-l utilizăm pare să aibă probleme de funcționare, acesta trebuie evitat.
„Ar putea exista o problemă cu aparatul care distribuie numerar sau procesează tranzacțiile, ceea ce ar putea duce la erori sau la pierderea de fonduri. Dacă întâmpinați dificultăți tehnice cu un bancomat, este absolut necesar să vă anunțați imediat banca”, a spus Michael Hammelburger, consultant financiar și director executiv al The Bottom Line Group.
Trebuie să fim atenți și când utilizăm un bancomat de la o altă bancă, deoarece comisioanele pot fi foarte mari
„Comisioanele de la ATM pot ajunge până la 5 dolari pe retragere și ești lovit atât de comisioanele de la ATM, cât și de cele de la banca ta pentru că folosești un aparat din afara rețelei. Așa că mergeți la un bancomat care este în rețea sau mergeți la banca dumneavoastră”, a avertizat Fred Winchar, expert în finanțe și CEO al MaxCash.