Se întâmplă la graniţa cu România! Anunțul a venit de la vârful NATO: S-a activat

mircea geoana

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre posibilitatea unui conflict armat în Republica Moldova, dar și despre necesitatea țării vecine de a se integra în Uniunea Europeană.

Mircea Geoană a lăudat acțiunile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale Guvernului de la Chișinău, precizând că țara vecină este partener al NATO de peste 30 de ani.

„Ceea ce face cu atât de mult curaj și profesionalism președinta Maia Sandu și echipa de la Chișinău a stârnit admirație și instincte, susținere din partea Occidentului democratic și, evident, așa cum a făcut și în Ucraina, cum a făcut și în Georgia, Federația Rusă simte că Republica Moldova se îndreaptă hotărât către Europa, nu către NATO, pentru că este o țară care are o constituție cu o clauză de neutralitate.

Republica Moldova este un partener al NATO de 30 de ani, avem un parteneriat foarte dinamic, dar foarte respectuos față de constituția Republicii Moldova”, a spus el într-un interviu acordat postului Radio România Actualități.

Rusia nu are resursele necesare unui atac militar în Republica Moldova

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Rusia, observând direcția proeuropeană a Republicii Moldova, și-a activat resursele din interiorul țării. Cu toate acestea, nu poate acționa militar, deoarece nu dispune de resursele necesare.

„Dar cred că din momentul în care Uniunea Europeană a oferit o perspectivă de integrare europeană a Republicii Moldova, Rusia s-a activat, și-a activat resursele din interiorul Republicii Moldova, și nu sunt puține, a activat tot arsenalul de război hibrid pe care îl are la dispoziție.

Ceea ce nu a activat, pentru că nu poate, este dimensiunea militară împotriva Republicii Moldova, pentru că nu au suficiente resurse de a ocupa o bucată atât de mare din Ucraina încât să ajungă și la Transnistria.

Dar, în rest, Republica Moldova este supusă unei presiuni extraordinare, extrem de periculoase și există din partea noastră, la NATO, la Uniunea Europeană, apropo, Republica Moldova este partener comun NATO și Uniunea Europeană și ne consultăm, practic, în fiecare zi cu partenerii europeni pentru a putea să ajutăm Republica Moldova”, a afirmat Mircea Geoană.

Federația Rusia încearcă să profite de pe urma crizei energetice

De asemenea, Germania, Franța și România au ajutat Republica Moldova în contextul crizei energetice, deoarece creșterea prețului energie creează dificultăți socio-economice de care Rusia încearcă să profite.

„Germania, Franța, România mobilizează în acest triunghi foarte interesant, mobilizează resurse suplimentare pentru Republica Moldova, pentru că au nevoie de susținere macroeconomică, creșterea prețului energiei de la un preț foarte scăzut la prețul pieței creează dificultăți socio-economice pe care multe cozi de topor din interiorul Republicii Moldova, la încurajarea și probabil cu susținerea Federației Ruse, încearcă să destabilizeze regimul”, a adăugat el.

Republica Moldova are nevoie de sprijin

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că scopul Rusiei este să oprească direcția proeuropeană a Republicii Moldova, motiv pentru care țara vecină are nevoie de sprijin și de integrarea în Uniunea Europeană

„Ce vor să facă rușii? Să oprească direcția proeuropeană a Republicii Moldova. Și nu pentru că suntem români, și cazul meu, și cazul tău, și cazul nostru, și avem o sensibilitate specială pentru Republica Moldova, este absolut firesc, dar întreg Occidentul democratic își dă seama că Republica Moldova are nevoie de sprijin acum și sunt convins că Republica Moldova și toți cetățenii Republicii Moldova vor avea numai de câștigat dacă vor fi alături de noi în Europa democratică și prosperă sau vor rămâne într-o zonă gri, periculoasă și care-i condamnă la sărăcie și la izolare. Deci, opțiunea cred că este destul de simplu de făcut, dar propaganda rusească este, în continuare, destul de puternică”, a spus Mircea Geoană.