Se întâmplă la granița cu România! Noul prim-ministru de la Chișinău a anunțat că este importat ca cetățenii din Transnistria să fie integrați în Republica Moldova, dar spune că, pentru a se putea face acest lucru, militarii ruși trebuie să se retragă din regiune.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, a precizat că țara dorește reintegrarea pașnică a cetățenilor din Transnistria. Pentru a se întâmpla acest lucru, spune el, trebuie ca regiunea să fie demilitarizată.
„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a mai spus acesta.
Noul prim-ministru de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că este importantă integrarea economică și socială a cetățenilor din regiunea transnistreană.
„Prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999″, spune noul prim-ministru de la Chișinău.
Federația Rusă a continuat amenințările la adresa Republicii Moldova
După învestirea noului Guvern de la Chișinău, Federația Rusă a continuat amenințările. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe spune că nu se așteaptă ca retorica antirusă moldoveană să se schimbe . De asemenea, Maria Zaharova a mai spus că occidentalii duc Republica Moldova pe același drum pe care a fost dusă și Ucraina.
În urma declarațiilor făcute de către noul prim-ministru al Republicii Moldova, deputatul rus Serghei Mironov a declarat că nu este exclus ca Rusia să își extindă operațiunea militară specială în Republica Moldova, cu scopul de a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele cu muniții de la Cobasna.
Declarațiile lui Serghei Mironov au venit după ce prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a declarat „reamintesc că, Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestivă: Moldova prosperă, sigură și europeană. Iar în relația moldo-rusă și participarea Republicii Moldova în cadrul platformelor regionale și multilaterale se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii și a Republicii Moldova”.
Pe fond, purtătorul de cuvânt de la Chișinău a spus „în declarația sa, premierul a spus ferm, că în procesul de reintegrare țara noastră trebuie să efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea în regiunea transnistreană”, scrie presa de peste Prut.