Autoritățile SUA au descoperit recent că Serbia și Rusia ar fi semnat un document secret despre care nu se știe încă nimic. SUA a avertizat despre faptul că nimeni nu trebuie să colaboreze cu Rusia în această perioadă de incertitudine cu privire la securitatea Europei. De asemenea, Belgradul ar trebui să vină cu explicații despre documentul secret semnat recent cu Rusia.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că în contextul tensiunilor dintre comunitatea internațională și Rusia, în urma invaziei militare din Ucraina, nu trebuie să existe colaborări cu Federația Rusă.
SUA așteaptă explicații din parte Serbiei în privința documentului semnat cu Rusia
Oficialul american a evidențiat că SUA nu deține informații cu privire la acordul semnat dintre Serbia și Rusia la New York. SUA, dar așteaptă explicații din partea autorităților din Serbia în acest sens. Christopher Hill a adăugat că în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la New York „au avut loc discuții deosebit de bune și fructuoase pe teme politice” cu reprezentanța delegației sârbe.
„Abia acum am aflat de semnarea acestui document, care încă nu a devenit public” – a afirmat Ambasadorul Hill, după forumul regional organizat la Belgrad privind buna guvernanță și politicile anticorupție în aceste timpuri de incertitudine geopolitică, informează Rador.
SUA speră ca Serbia să reducă colaborările cu Rusia. Aceștia au interes față de relațiile dintre cele două state, considerând că ar exista amenințări
Ambasadorul SUA la Belgrad a afirmat că în aceste vremuri imprevizibile din punct de vedere a securității nimeni nu ar trebui să semneze ceva cu Rusia, în afară de „bieții recruți care sunt obligați”.
„Acesta este motivul pentru care ne este greu să înțelegem existența unui astfel de document. Avem speranța că vom primi o explicație” – a mai precizat Christopher Hill.
„SUA au speranța că Serbia va privi situația în ansamblu. SUA sprijină obiectivul, pe care Serbia singură l-a ales, de a se apropia de Uniunea Europeană. De asemenea, așteptăm ca Serbia să-și diversifice sursele de energie și să-și reducă dependența de Rusia, care în mare măsură se bazează pe șantaj și presiuni. Dorim să înțelegem pe ce se bazează relațiile dintre Serbia și Rusia” – a declarat Ambasadorul.
Cea de-a 77-a sesiune a Adunarii Generale ONU a avut loc în perioada 20 – 23 septembrie la New York. În cadrul acesteia s-a discutat despre războiul din Ucraina și măsurile comunității internaționale împotriva agresiunii rusești. De asemenea, liderii europeni au adus în discuție elaborarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după ce președintele rus Vladimir Putina a decretat mobilizarea parțială în Rusia.