Se întâmplă la granița cu România! Kremlinul a anunțat chiar acum: Este inacceptabil

Moscova Kremlin Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a acuzat conducerea Republicii Moldova de „măsuri dure împotriva partidelor de opoziție”, nedemocratice. Dmitri Peskov transmite că Moscova urmărește cu atenție situația, pe care o consideră inacceptabilă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Republica Moldova „recurge la măsuri dure împotriva partidelor de opoziție, iar acest lucru este departe de conceptul de „democrație””.

Moscova urmărește modul în care cei aflați la putere în Republica Moldova tratează opoziția, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Urmărim îndeaproape evoluțiile și vedem cum actualele autorități moldovenești încearcă metodic să impună o agendă antirusească și să încarce [națiunea] cu idei despre o amenințare efemeră, făcând tot posibilul pentru a îndepărta țara din punct de vedere politic și prin alte mijloace de orice idee de interacțiune cu Rusia”, a explicat Peskov, potrivit agenției de stat ruse Tass.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că cei de la conducerea Republicii Moldova „recurg la măsuri dure împotriva partidelor de opoziție, iar acest lucru este departe de conceptul de „democrație””.

„Acest lucru este inacceptabil, deoarece contrazice pur și simplu ideea centrală a procesului democratic și a competitivității democratice între forțele politice”, a subliniat Peskov.

Maia Sandu, în vizită în România

Pe de altă parte, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua vineri o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, care o va primi la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

Transnistria vrea să se alăture Rusiei

Forțele Armate Ruse se vor îndrepta către Transnistria, ocupând regiunile Odesa și Mikolaiv, a declarat pe 25 iulie, un membru al Consiliului rus pentru relații interetnice de pe lângă preşedintele rus, Vladimir Putin, analistul politic Bogdan Bezpalko, relatează Agenţia de presă Regnum.

„Este evident faptul că direcţia în care se vor îndrepta Forțele Armate Ruse va fi Odesa și Mikolaiv”, a adăugat expertul. Pe lângă obiectivul principal, din punct de vedere strategic, de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră, va fi soluţionată și sarcina de a ajunge la granițele Transnistriei, consideră Bezpalko.

„Fiind privată de accesul la mare, Ucraina nu va mai putea primi asistență pe cale maritimă și nu va mai putea să-și exporte produsele. Economia ucraineană se va prăbuși și mai mult și niciun fel de asistenţă nu o va mai putea ajuta, cu atât mai mult că aceste ajutoare nu pot fi acordate la nesfârșit”, a conchis expertul.