Ministerul britanic al Apărării transmite în raportul zilnic de miercuri că Rusia condusă de Vladimir Putin ar putea domina zona de nord-vest a Mării Negre în cazul în care își va consolida poziția pe Insula Șerpilor cu rachete de croazieră, o zonă aflată extrem de aproape de România.
Rusia își poate consolida poziția în Insula Șerpilor
„Dacă Rusia îşi consolidează poziţia pe Insula Şerpilor cu rachete de croazieră strategice de apărare aeriană şi de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, subliniază comunicatul publicat de Ministerul britanic al Apărării, miercuri.
Luptele continuă pe Insula Şerpilor, iar Rusia încercă în mod constant să îşi consolideze garnizoana care se află în acel loc, se mai arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.
„Ucraina a lovit cu succes sistemele de apărare antiaeriană rusă şi a reaprovizionat navele cu drone de tip Bayraktar. Navele de aprovizionare ale Rusiei au o protecţie minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii Marinei Ruse în Crimeea după pierderea crucişătorului Moskva”, se mai precizează în comunicat.
Astfel, eforturile Rusiei de a-şi spori prezenţa forţelor pe Insula Şerpilor oferă Ucrainei mai multe şanse de angajare a trupelor ruse, precum şi a echipamentului militar pentru un război de uzură, se mai menţionează în comunicat.
Rusia afirmă că a respins încercările ucrainene de a pune mâna pe Insula Șerpilor
Ministerul rus al Apărării a declarat marți că Rusia a respins eforturile ucrainenilor de a recupera Insula Șerpilor din Marea Neagră și că a produs pierderi grele în oameni, nave și avioane în acest sens. Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor afirmații, transmite Reuters.
Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat tot în cursul zilei de marți, într-un interviu pe YouTube, că Ucraina nu a încercat să recucerească Insula Șerpilor deoarece era mult mai ușor să continue să lovească țintele rusești acolo.
Insula a fost scena unuia dintre schimburile de replici marcante între forțele ucrainene și cele rusești la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, când gărzile de frontieră ucrainene au spus unei nave de război rusești „du-te dracului” după ce aceasta le-a cerut să se predea.
Moscova a declarat că forțele ucrainene au încercat să recucerească insula pe 8 mai, în ajunul sărbătoririi aniversării Zilei Victoriei Rusiei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Această aventură s-a încheiat cu un dezastru pentru Ucraina„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.