Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să pornească o agresiune militară în Republica Moldova. Oficialul NATO a spus ce va face Alianța în cazul unui astfel de conflict.

NATO va sări în ajutorul Republicii Moldova?

„Am spus-o și o repet și astăzi, am spus-o și prietenilor din Republica Moldova, am spus-o și conducătorilor din Republica Moldova, că nu vedem un risc militar iminent, cel puțin, împotriva Republicii Moldova din partea Federației Ruse.

De ce? Pentru că nu au capacitatea militară să facă acest lucru. Ar trebui întâi să cucerească Odesa și eventual să facă o joncțiune către Transnistria, nu au această capacitate militară.

În schimb, oarecum similar cu ce au încercat să facă în Muntenegru în 2016 sau ce au încercat să facă înainte de Maidan în Ucraina, în clipa în care Republica Moldova a optat de o manieră fermă – și cred că este o decizie bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent ce etnie au, ce limbă vorbesc acasă și ce preferință politică au.

Faptul că Republica Moldova se îndreaptă cu pași hotărâți către Europa este o veste bună pentru Republica Moldova, iar orice țară din Europa care va rămâne în zona gri va rămâne vulnerabilă și săracă”, a declarat Mircea Geoană.

Republica Moldova, șanse reale pentru aderarea la UE și NATO

Mai mult, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că Republica Moldova are o șansă reală de a se integra în Uniunea Europeană și în NATO, pentru a scăpa de frica unei agresiuni.

„Pentru noi, pentru România și pentru NATO, este foarte important ca această retorică și acest război hibrid declanșat de Rusia cu toate pârghiile pe care le au în Moldova – și au și alte foarte multe cozi de topor acolo, au și multă influență, există și o parte a populației care încă cumpără retorica și intoxicarea de la Kremlin.

De aceea, trebuie să fim cu toții extrem de hotărâți în a susține Republica Moldova. NATO este partener cu Republica Moldova de 30 de ani. NATO și Uniunea Europeană suntem parteneri comuni cu Republica Moldova.

Nu există decât o dată într-o generație șansa de a evada de la periferie. România a folosit această șansă (…).

Cu toate imperfecțiunile pe care le avem, cu toate problemele care încă sunt nerezolvate, România a făcut un salt gigantic de când suntem în structurile occidentale.

Pentru cetățenii Republicii Moldova, dacă vor să scape de sărăcie și de frică, acest moment a venit din nou. Șansa de a se integra în Uniunea Europeană este o șansă reală, alături de ucraineni, alături de georgieni, sperăm noi”, a mai spus Mircea Geoană.