Cel mai recent reportaj de investigaţie al corespondentei Euractiv din Bulgaria, Valia Ahcieva, arată că autorităţile ascund rezultatele testelor serologice, care sugerează că o mare parte a populaţiei a devenit deja imună la COVID-19. Persoanele care au prezentat rezultat pozitiv la testarea serologică, aproximativ 8% din populaţie, au fost supuse unui test PCR suplimentar care a ieşit în toate cazurile negativ.
Potrivit Euroactiv, este vorba de încălcări ale regulilor UE de protecţie a datelor în privinţa testelor realizate de autorităţile publice. De asemenea, devine clar că staţiunea de schi Bansko, unde se bănuia că ar fi existat o concentraţie mai mare de cazuri de COVID-19 şi timp de două săptămâni a fost impusă o carantină sub strictul control al poliţiei, nu a fost un focar de infecţie.
Un avertizor din Bansko a relatat despre testarea în masă care s-a făcut fără ca cetăţenii să fie înştiinţaţi despre rezultat. Dimpotrivă, primarul din Bansko a fost informat despre rezultatele celor care au avut rezultat pozitiv şi chiar a fotografiat probele. Afirmaţiile avertizorului au fost confirmate în interviuri ulterioare de unele cadre medicale.
Dr. Stoycho Katsarov, preşedintele Centrului pentru apărarea drepturilor cetăţenilor, a spus că oamenilor testaţi li s-au încălcat drepturile şi că sistemul de a informa doar persoanele care au rezultat pozitiv este greşit. Potrivit cuvintelor sale, cei testaţi pozitiv au dezvoltat imunitate, iar cei ale căror rezultate au fost negative prezentau riscul de infectare şi ar trebui să fie conştiente de acest lucru. De asemenea, Katsarov a spus că proporţia de 8% persoane cu rezultat pozitiv la testarea serologică este egală cu media ţării, ceea ce înseamnă că Bansko nu a fost focar de infecţie, cum se declarase anterior.
Ca urmare a reportajului transmis de Ahcieva, profesorul asociat Atanas Magurov, care conduce secţia de pediatrie de la Spitalul de boli infecţioase, a spus că circa 560.000 de oameni din Bulgaria au „întâlnit” deja coronavirusul şi au trecut prin această epidemie fără a dezvolta simptome. „Dacă am fi ştiut asta destul de repede, ar fi fost luate alt fel de decizii”, a spus Mangurov, care este favorabil „modelului suedez” de abordare a pandemiei de coronavirus.
Bulgaria are cel mai mic număr de cazuri de COVID-19 şi decese din UE, fiind depăşită doar de Slovacia. Mangurov nu crede că aceste rezultate se datorează măsurilor de izolare şi subliniază că în ţările în care mortalitatea a fost ridicată, speranţa de viaţă este mult mai mare decât în Bulgaria.
Preşedintele Comisiei naţionale pentru protecţia datelor personale, Ventsislav Karadjov, a recunoscut că în Bansko au fost comise nereguli. Potrivit lui, ceea ce se relatează că a făcut primarul din Bansko – să fotografieze rezultatele pozitive ale testelor rapide – este strict interzis.
„Acesta este un abuz din partea primarului în calitatea lui de administrator. Dacă aceste informaţii sunt demonstrate şi înaintate Comisiei pentru protecţia datelor personale, va fi necesar să investigăm problema”, a spus Karadjov.