Merkel si Macron s-au aşezat la masă cu liderii Rusiei şi Ucrainei, în încercarea de a ajunge la o rezolvare în cazul situaţiei tensionate din estul Ucrainei, care a izbucnit în 2014, după înlăturarea administraţiei pro-ruse de la Kiev. Circa 13.000 de persoane şi-au pierdut viaţa până acum în luptele din acea zonă, iar liderii celor patru state au negociat intens la Paris pentru a pune capăt pierderilor de vieţi omeneşti.
Summit-ul de la Paris care i-a adus la aceeaşi masă pe Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, în încercarea de a rezolva conflictul din Ucraina, s-a încheiat cu rezultate concrete. Preşedinţii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei au negociat implementarea unui armistiţiu total în regiunile separatiste din Ucraina şi, eventual, acordarea unui statut special, dar şi organizarea de alegeri locale în regiunea Donbass în următoarele patru luni.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit, luni, să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie, potrivit unei declaraţii comune adoptate la încheierea unui summit la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei, relatează AFP. Părţile sunt de acord cu privire la ”obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în declaraţia comună.
Schimb de prizonieri până la finalul acestui an
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii pro-ruşi prevăzut înainte de sfârşitul anului, potrivit unei declaraţii făcute la încheierea primei întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Paris, scrie Agerpres.
Părţile ”vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deţinute potrivit principiului ‘toţi tuturor împotriva tuturor’ ”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Putin şi cu şefii de stat francez şi german.
Ce spune Vladimir Putin despre discuţiile de la Paris
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea conflictului”.
Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.