Moscova primește o lovitură puternică. Vizita programată în Serbia nu va mai avea loc. Anunțul a fost făcut de o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru agenţia de presă Interfax.

Potrivit sursei citate, vizita pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urma să o aibă în această săptămână în Serbia a fost anulată. Decizia a fost luată în condițiile în care ţările din jurul Serbiei şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul său, scrie Interfax.

Este vorba despre Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, susține oficialul de rang înalt rus, care precizează că aceste țări au hotărât brusc să închidă spaţiul aerian doar pentru avionul care l-ar fi transportat luni la Belgrad pe înaltul diplomat al Moscovei, relatează Reuters. 

Vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată

„Diplomaţia noastră încă nu a reuşit să stăpânească teleportarea”, a declarat ironic sursa din cadrul Ministerului de Externe.

Menționăm faptul că relația dintre Serbia și Rusia a devenit mult mai strânsă de la declanșarea războiului din Ucraina. Deși țara dorește să adere la Uniunea Europeană în continuare, aceasta este printre puținele care s-au opus sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Anterior, înainte de anularea vizitei în Serbia, Lavrov a acordat un interviu în care  a lansat acuzații dure la adresa Occidentului. Omul lui Vladimir Putin spunea weekendul trecut că țările occidentale desfăşoară o „politică criminală” în Balcani, în special în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo, scrie EFE.

Serghei Lavrov, acuzații dure la adresa Occidentului

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut Lavrov, în interviul menționat. Totodată, el a mai adăugat că toate mișcările făcute de Occident confirmă faptul că se dorește interzicerea culturii, tradiției, dar și moștenirii din Bosnia-Herţegovinia.

În același timp, șeful diplomaţiei ruse a mai adăugat atunci că în opinia sa este ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt. Mai exact, el susține că această numire a fost făcută fără ca Rusia, sau alte țări să aibă un cuvânt de spus.

„Numirea s-a făcut fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”, a spus acesta, acuzând Occidentul că își dorește să se folosească de Bosnia-Herțegovina pentru extinderea NATO în Balcani.

„Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a spus el.