Americanii au urmărit aceste exerciții ale rușilor. Aceste lansări au avut rolul de pregătire, dar și de avertisment pentru țările vecine, conform CNN.
Pentru liderul rus aceste rachete reprezintă asul din mânecă. Conform Moscovei, acest tip de rachetă zboară la o viteză foarte mare, astfel încât radarele nu le pot identifica, iar bineînțeles ținta este una singură. Rachetele pot ajunge, la o viteza Mach 10 sau mai precis 12.000 de kilometri pe oră, astfel încât ele sunt cu atât mai greu de interceptat, luând în calcul și manevrabilitatea ridicată de care dispun.
Rachete hipersonice aproape de România
„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat în discursul său de sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, conform Ria Novosti și Le Figaro.
Aceste rachete, numit Kinjal pot să distrugă o țintă îndepărtată la 2.000 de kilometri. Ele pot fi lansate din avioane de război precum MiG-31. „Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, a explicat specialistul militar Vassili Kachine.
Totodată, alt expert militar, Pavel Felgenhauer este de părere că aceste rachete nu reprezintă un potențial real pentru puterea armată a Rusiei, ci mai de grabă unul psihologic. „Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranță are efect în ceea ce privește propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a specificat specialistul.
Alte două tipuri de rachete hipersonice
Forțele militare ruse mai au în arsenal și alte două tipuri de rachete hipersonice.
Racheta cu planor hipersonic Avangard au capacitatea de a-și modifica traiectoria și altitudinea la viteze extrem de mari devenind practic invizibile pentru radarele specifice. Viteza acestui tip de rachetă depășește de 27 de ori viteza sunetului și poate atinge ținte la 6.000 de kilometri distanță, după spusele Ministerului rus al Apărării.
Rachetele hipersonice Zircon, pe de altă parte sunt lansate pot fi lansate de pe o navă sau un submarin de suprafață. Acestea au fost testate pentru prima dată în octombrie 2020 și ajung la viteze impresionante de Marh 9, dedicate pentru țintele de pe uscat sau de pe mare.