„Două nave cu o salvă totală de până la 16 rachete Kalibr sunt gata de lansare din Marea Neagră”, a spus Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Ucraina.
În prezent, Flota Rusiei din Marea Neagră continuă să izoleze transportul civililor ucraineni și să blocheze porturile ucrainene.
De asemenea, navele inamice oferă recunoaștere și sprijin de foc forțelor rusești de pe uscat, potrivit informațiilor transmise de armata ucraineană.
Aviația Rusiei a lansat rachete militare în Odesa
Tot vineri, aviația rusă a lansat un atac cu rachete militare asupra unor obiective strategice ale Forțelor Armate din Ucraina din regiunea sudică Odesa, au scris forțelele ucrainene pe Telegram.
Amintim faptul că, luni dimineața, Ucraina a raportat un alt atac cu rachete militare împotriva regiunii sudice Odesa de la Marea Neagră, ce a provocat pagube majore infrastructurii civile și a generat un incendiu mare.
În plus, săptămâna trecută, un centru comercial și două hoteluri au fost lovite în Odesa.
Trei rachete hipersonice Kinzhal au fost lansate dintr-un avion inamic și au lovit direct „o țintă de infrastructură turistică”, a declarat un oficial ucrainean.
În contextul actual, statele occidentale intenționează să ofere armatei Ucrainei rachete antinavă pentru a-și debloca porturile naționale.
Occidentul vrea să trimită rachete antinavă în Ucraina
Menționăm faptul că, vineri după-amiază la Torina (Italia), miniştrii de Externe din Consiliul Europei au aprobat un nou plan de acţiune pentru Ucraina şi au propus organizarea unui summit al şefilor de stat din statele membre CE pentru a aborda situaţia creată de războiul declanşat de Rusia.
„În cadrul reuniunii a fost manifestată dorinţa de organizare a unui summit al celor 46 de şefi de stat din ţările Consiliului Europei pentru a aborda situaţia din Ucraina, pentru a ajuta această ţară să depăşească pagubele dramatice provocate de război şi a o susţine în reconstrucţie”, a declarat şeful diplomaţiei italiene Luigi di Maio, relatează agenția de presă EFE.
Ministrul de Externe din Irlanda, Simon Coveney, a spus că va avea ca priorităţi principale consolidarea drepturilor omului şi a protejării civililor din Europa, promovarea democraţiei participative, angajamentul faţă de tineri şi încurajarea „incluziunii şi diversităţii”.
Potrivit sursei citate, miniștrii prezenți la întâlnirea oficială de la Torino au promis „mobilizarea tuturor capacităţilor Consiliului Europei pentru a garanta că Rusia va fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului comise” în Ucraina.
Aceștia au adoptat un „plan de acţiune pentru Ucraina”, ce include măsuri noi pentru:
- protejarea persoanelor strămutate;
- susţinerea personalului juridic;
- acordarea de consultanţă asupra aplicării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului;
- strângerea de probe despre încălcările drepturilor omului;
- protejarea drepturilor copiilor;
- combaterea violenţei împotriva femeilor;