Ucraina a venit vineri, 27 mai, cu o serie de acuzații dure, după ce au anunțat că Rusia a plantat până acum, din luna februarie, cel puțin 500 de mine în Marea Neagră.
Acuzații dure la adresa Rusiei, pericol lângă România
Astfel, Rusia ar fi împrăștiat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră. Acestea sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă, lucru care face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene. Astfel, în prezent, este vorba de o adevărată blocadă rusă în Marea Neagră, lucru care ar putea duce la o adevărată criză alimentară.
Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, a transmis că Rusia a „creat o criză alimentară în lume” prin blocarea porturilor, adăugând că Rusia folosește un „alibi informațional”, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară, transmite BBC.
După cum se știe, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul războiului, lucru care a dus la suspendarea exporturilor de cereale. Oficialii spun că 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în țară, în timp ce unele țări, în special cele mai sărace, din Africa, s-ar putea confrunta cu foamete pe termen lung dacă exporturile Ucrainei nu vor fi restabilite la nivelurile de dinainte de război. Totuși, Rusia s-a oferit să deschidă un coridor prin Marea Neagră pentru transporturile de alimente, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.
România ar putea primi ajutor privind minele din Marea Neagră
România ar putea primi ajutor străin pentru operațiunile de distrugere a minelor din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de premierul italian, Mario Draghi, în condițiile în care specialiștii estimau luna trecută că în jur de 400 de mine ar pluti în derivă în Marea Neagră.
„Analizăm posibilitatea de a sprijini România în activitățile de deminare maritimă din Marea Neagră și, de asemenea, de a sprijini Slovacia în operațiunile de apărare antiaeriană. (…) Italia va acţiona împreună cu partenerii europeni şi cu aliaţii pentru orice posibilitate de mediere, însă doar Ucraina, nimeni altcineva, va decide ce fel de pace va accepta. O pace fără Ucraina nu ar fi acceptabilă”, a declarat premierul Mario Draghi, în Parlamentul de la Roma.
Astfel, este posibil ca în perioada următoare zeci de militari și scafandri italieni să vină în Marea Neagră pentru a căuta și neutraliza, alături de români, minele din Marea Neagră.
Minele sunt dispozitive explozive sunt prea mici pentru a putea fi observate de la distanță, iar navele mari nu le mai pot ocoli. Dacă nu sunt depistate și detonate, minele marine pot fi adevărate pericole, în special pentru ambarcațiunile comerciale.