Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, joi, 15 decembrie, va fi depus la sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris Memorandumul inițial pentru aderarea României la această organizație: „E document foarte important de care depinde coerența parcursului până la momentul derulări etapelor îndeplinirea standardelor OCDE”, a notat liderul liberal de la Palatul Victoria.
România urmează să își manifeste intenția de a deveni parte din OCDE
„Doresc să precizez și totodată să mulțumesc tuturor ministerelor și instituțiilor implicate pentru modul în care au înțeles să își îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea și realizarea memorandumului inițial pe care mâine, 15 decembrie, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris.”, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Șeful Executivul a mai adăugat că memorandumul inițial reprezintă „un demers național” pe care l-a asumat încă de la începutul guvernării.
„Pe parcursul acestui an, în iunie am reușit să obținem aprobarea foii de parcurs. Iată că astăzi, până la sfârșitul anului, putem să anunțăm că mâine vom depune memorandumul inițial, document foarte important de care depinde coerența parcursului până la momentul derulării etapelor de clarificare și verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE, iar în final să putem să facem parte din rândul țărilor care asigură 90% din volumul total de investiții străine la nivel mondial.”, a conchis Nicolae Ciucă.
Ciucă, despre eșecul Schengen
Premierul României Nicolae Ciucă a declarat că România va continua demersurile în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, din motiv că țara noastră a suferit o mare nedreptate.
„Mai întâi despre problema cea mai arzătoare a momentului, şi anume, aderarea noastră la spațiul Schengen: La Consiliul JAI de ieri, Europa a fost împreună cu România, dar Austria a fost împotriva Europei. România a suferit o mare nedreptate, iar o nedreptate nu poate fi niciodată definitivă. O vom îndrepta, dar pentru asta, am fost şi trebuie să rămânem uniți! România a fost şi rămâne un partener european corect şi loial, un membru al Uniunii Europene care îndeplinește toate criteriile de aderare la Spațiul Schengen.
Un singur stat s-a opus – Austria, care a dat o lovitură puternică solidarităţii şi unităţii europene şi a creat o problemă europeană, care trebuie soluţionată la nivel european. Toate partidele democratice din România şi toate familiile politice europene au susţinut aderarea României până în ultima clipă. Argumentele noastre foarte clare şi pertinente au fost respinse în mod total nejustificat, din raţiuni de politică internă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă pe 9 decembrie.