Trebuie să plătească pe data de 16 martie 

În cursul zilei de luni, Ministerul de Finanțe de la Moscova a transmis un comunicat de presă prin care anunță că o parte din datoriile Rusiei vor fi plătit în ruble din cauza sancțiunilor internaționale.

Ulterior, ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat, în cadrul unui interviu acordat televiziunii de stat că ”este un default?… Din punctul de vedere al Rusiei, ne îndeplinim obligaţiile„.

După invazia Rusiei în Ucraina, SUA și UE au venit cu mai multe sancțiuni care au separat țara condusă de Vladimir Putin de părți cheie ale piețelor financiare globale și au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale țării, în valoare de 640 de miliarde de dolari. Aceste sancțiuni au declanșat cea mai mare criză economică de la destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991, scrie Reuters.

De asemenea, ministrul rus de Finanțe spune că Rusia trebuie să se pregătească să plătească cupoane pentru aceste obligațiuni pe data de 16 martie, subliniind că deja a cerut băncilor occidentale să efectueze tranzacția. Cu toate acestea, plata ar putea întâmpina mai multe dificultăți, având în vedere că ea depinde de sancțiuni.

Așadar, Guvernul de la Moscova se pregătește să plătească 117 milioane de dolari pentru două dintre obligațiunile sale denominate în dolari.

”Dacă vedem complicaţii în executarea ordinului, atunci marţi vom pregăti un ordin de transfer relevant în echivalentul rublei”, a spus Siluanov în interviu.

Rusia are fondurile necesare

Ministrul Anton Siluanov spune că Rusia are toate fondurile necesare pentru plata obligațiilor externe și se poate folosi chiar și de yuani din rezervele sale de aur și valută, asta dacă se va ajunge la acest scenariu.

Amintim că mai multe bănci rusești au fost excluse din rețeaua internațională de plăţi SWIFT, împiedicând eforturile de a muta bani în afara Rusiei.

”Îngheţarea conturilor băncii centrale şi a conturilor în valută ale guvernului poate fi văzută ca o dorinţă a mai multor ţări occidentale de a organiza un default artificial”, a mai spus ministrul rus.

Amintim că moneda chineză a reprezentat 13,1% din rezervele valutare ale băncii centrale ruse în iunie 2021, comparativ cu doar 0,1% în iunie 2017, asta în timp ce deținerile de dolari au scăzut la 16,4% de la 46,3% în aceeași perioadă.