Vești bune pentru România în ceea ce privește situația energetică la iarnă! Țara noastră stă bine din acest punct de vedere și autoritățile dau asigurări că nu vor fi probleme pentru consumatori.
România va avea luni dimineaţă un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate pentru Agerpres de către Transgaz.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite.
Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.
Nu vor fi probleme de aprovizionare la iarnă
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat joi că nu aveam niciun motiv să considerăm că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal.
„Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.
„Avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme. În concluzie suntem pregătiţi pentru iarnă. În condiţii de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare”, a susţinut Niculescu.
Cererea națională de gaze a scăzut în trimestrul trei din 2022
Pe de altă parte, cererea naţională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 17% în trimestrul al treilea din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, consumul clienţilor finali fiind afectat sever de preţurile în creştere.
În T3/22, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 11% mai mici, de 9,8 TWh. Producţia proprie relativ stabilă de gaze naturale a fost completată cu volume puţin mai mari achiziţionate de la terţe părţi, într-un context în care sursele de aprovizionare sunt în continuare limitate.
De asemenea, volumele vândute terţilor au fost cu 15% mai mici comparativ cu T3/21, ca urmare a reducerii consumului clienţilor finali şi en-gros.