Vestea momentului în România. Angajații care mai au încă vouchere de vacanță emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 trebuie să știe că mai au la dispoziție doar câteva săptămâni să le mai folosească.
Menționăm faptul că de aceste vouchere beneficiază salariații care lucrează pe baza unui contract de muncă și au negociat cu angajatorul acest drept.
Voucherele de vacanță emise în perioada menționată anterior a fost prelungită, astfel încât vor expira la data de 30 iunie 2022. Amintim faptul că aceste vouchere sunt esențiale pentru turismul românesc, iar din cauza pandemiei de COVID, autoritățile au decis prelungirea valabilității acestora printr-o ordonanță.
Aceeași ordonanță mai prevede și că bugetarii vor primi vouchere de vacanță până în 2026. „Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”, arată OUG 131/2021, publicată în Monitorul Oficial.
Voucherele de vacanță emise în perioada 2019-2020 expiră pe 30 iunie 2022
Menționăm faptul că aceasta a fost a doua prelungire a valabilității voucherelor emise în urmă cu doi sau trei ani de zile. Deși valabilitatea acestora urma să fie prelungită până la finalul anului, odată cu evoluția pandemiei de COVID, termenul a fost modificat în forma oficializată.
Actul normativ mai prevede și că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.
Menționăm faptul că de aceste vouchere pot beneficia angajații cu contract de muncă individual care au negociat cu angajatorul acest drept. Totodată, mai pot beneficia și , salariații non-bugetari sau „semi-bugetari”, în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.
Acordarea voucherelor de vacanță se stabilește prin contract de muncă sau prin regulament intern, ținând cont de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.
Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute, arată documentul.
Ministrul Turismului, despre acordarea voucherelor de vacanță
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadari declara la un moment dat că orice agent economic are posibilitatea legală de emite vouchere de vacanță pentru angajați, iar această măsură ar putea fi o soluție pentru fidelizare angajaților, dar și pentru atragerea la locul de muncă.
„Toţi operatorii din privat pot, aşa spune legea, emite tichete de vacanţă, care pot merge până la de şase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie să-i încurajăm prin informaţii pe operatori. Au şi beneficii, dacă sunt plătitori de impozit pe profit, suma e deductibilă.
De asemenea, pentru suma respectivă nu plătesc dări sociale. Şi poate constitui o formă, pe de o parte de a fideliza salariații dacă îi ai, sau dacă nu, de a-i atrage, făcându-le şi o ofertă pentru ce înseamnă concedii”, a spus Cadariu.