O nouă lege apare în România. Se va întâmpla până pe 31 decembrie. Anunțul venit de la Marius Budăi

Ministrul Muncii a vorbit, în cadrul unui interviu, despre dialogul social, subliniind că până la data de 31 decembrie 2022 va fi aprobată o nouă lege în acest sens.

Declarațiile sale vin în contextul în care, în ultima perioadă, sindicatele au ieșit în stradă, propunând, printre altele, și un act normativ care să legifereze dialogul social.

„Sigur că da, până la 31 decembrie va fi aprobată o nouă lege a dialogului social”, a declarat Marius Budăi.

Codul Muncii nu va fi schimbat prea curând

În cadrul aceluiași interviu oferit pentru agerpres.ro, ministrul Marius Budăi a mai fost întrebat dacă vor exista modificări recente în ceea ce privește Codul Muncii, iar acesta a precizat că el a fost deja modificat recent.

„Am modificat recent Codul Muncii prin transpunerea a două directive pe care cu mândrie pentru colegii mei din cadrul Ministerului Muncii vă spun că le-am adoptat noi în anul 2019, când România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi anume transparentizarea condiţiilor de muncă şi anumite prevederi din Codul Muncii care vin să sprijine această directivă şi să transpună directiva în legislaţia românească”, spunea ministrul Muncii.

El a mai precizat că directivele s-au transpus deja, subliniind că, dacă vor exista noi propuneri, el este deschis dialogului.

„Şi s-a făcut acest lucru şi directivele sunt transpuse. Dacă în viitor, prin discuţiile pe care le avem cu mediul privat, cu partenerii sociali în general, şi cu sindicatele se vor desprinde alte propuneri, eu sunt deschis la dialog”, mai spune ministrul Muncii, Marius Budăi pentru sursa anterior citată.

Guvernul este atent la ce măsuri ia

Întrebat dacă are în vedere și o creștere a nivelului altor beneficii sociale, precum alocațiile, în cazul în care rata inflației va trece de 15%, ministrul a precizat „cred că este necesar să fim extrem de atenţi la ce măsuri luăm. Dacă vorbim strict de alocaţii, eu am spus-o încă din primul mandat, că noi trebuie să privim familia ca şi celulă, nu neapărat prin beneficiul alocaţiilor.

Recent, prin reforma pe care am implementat-o la Ministerul Muncii, şi anume acel venit minim de incluziune, care este sprijinit pe trei piloni extrem de importanţi, trebuie să ne orientăm mai mult spre cei care sunt apţi de muncă să-i orientăm, să-i calificăm şi să-i orientăm în carieră astfel încât să aibă o meserie şi să poată lucra. Nu cred într-o familie care se bazează doar pe alocaţiile copiilor”.