Până vineri, 1 aprilie, trebuie prezentată o evaluare cu privire la sumele care pot fi alocate pentru pachetul de măsuri economice destinate sprijinirii populației în contextul creșterii preturilor, a informat ministrul Investițiilor.
Mai precis, Dan Vîlceanu a informat după ședința de Guvern că până vineri trebuie prezentată o evaluare cu privire la sumele care pot fi alocate pentru pachetul de măsuri economice destinate sprijinirii populației.
Coaliția de guvernare discută noi măsuri de sprijin pentru cetățenii vulnerabili în fața inflației și a crizei facturilor, ce ar include vouchere pentru alimentele de bază.
Beneficiari vor fi familiile cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (circa 151.000 de familii), beneficiarii de Venit Minim Garantat (circa 160.000 persoane), persoanele cu dizabilități (circa 800.000 persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (circa 2,3 milioane).
„Aștept să vedem pachetul de măsuri. El este în elaborare în acest moment. Fiecare minister, conform sarcinilor pe care premierul le-a dat în ultimele două săptămâni, trebuie să vină cu un pachet de măsuri şi în momentul în care vom vedea care sunt exact, punctual măsurile vom putea să vă spunem exact cu câţi bani putem finanţa, pentru că trebuie prima dată analizat dacă sunt eligibile în cadrul programelor operaţionale aceste cheltuieli şi, nu în ultimul rând, până vineri avem sarcină de la premier să venim cu o evaluare mai clară a sumelor pe care le putem aloca pentru asemenea măsuri.
Sunt bani pe care îi putem muta beneficiind de acest nou regulament care ne oferă o flexibilitate mai mare, dar nu aş vrea să avansez o sumă înainte să discutăm foarte clar cu colegii din fiecare autoritate de management pentru a putea şti exact despre ce bani vorbim. (…) Vineri avem sarcină să venim cu această evaluare”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Sunt două chestiuni pe care trebuie să le amenajăm”
De asemenea, acesta a fost întrebat dacă ajutoarele ar putea fi acordate prin intermediul fondurilor europene.
„Sunt două chestiuni pe care trebuie să le amenajăm. Pe de-o parte, Ucraina, refugiaţii din Ucraina pentru care trebuie să găsim bani şi în programele operaţionale şi, pe de altă parte, să vedem cum putem finanţa o parte din aceste măsuri. (…) Flexibilizarea regulamentului deja va intra în vigoare, conform procedurilor desfăşurate de către UE, undeva în 15 aprilie, undeva la mijlocul lunii aprilie.
Această flexibilizare a legislaţiei nu o facem noi, o face Comisia, Parlamentul European şi aşa mai departe, instituţiile europene, dar noi în urma acestei flexibilizări putem aloca sume fie pentru refugiaţi prin acel program Kiev pentru care vom avea o axă distinctă, fie spre alte activităţi cum sunt şi acestea privind anumite măsuri economice. Însă, va trebui să ştim foarte exact în momentul în care vom finaliza această analiză care sunt acele măsuri pentru a putea să vedem câte dintre ele sunt eligibile şi suma pe care noi o putem disponibiliza din alte programe operaţionale”, a completat ministrul.