Pe 12 mai, Finlanda își va depune candidatura la NATO
Finlanda, stat vecin cu Rusia, își va depune candidatura la NATO pe 12 mai, potrivit cotidianul finlandez Iltalehti.
Decizia va fi luată în două etape pe 12 mai. Prima dată preşedintele finlandez Sauli Niinisto va anunța acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei Atlanticului de Nord, apoi grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii respective.
Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui finlandez cu miniştrii-cheie din Guvernul de la Helsinki, abia după anunțurile inițiale ale Președinției de la Finlanda şi ale Parlamentului de la Helsinki.
Potrivit Constituţiei din Finlanda, liderul statului conduce politica externă şi politica de securitate în cooperare cu Guvernul de la Helsinki.
Menționăm faptul că, pe lângă aderarea sa în NATO, Finlanda se pregătește să renunțe definitiv la proiectul de construcție al unei centrale nucleare rusești.
Finlanda a reziliat contractul
Consorțiul Fennovoima a reziliat contractul semnat cu Rosatom, furnizorul de stat rus de energie nucleară, privind livrarea unei centrale nucleare planificate în Finlanda, relatează The Guardian.
Noua centrală nucleară de la Hanhikivi a fost comandată de Fennovoima, un consorțiu finlandezo-rus, în care părțile interesate finlandeze (Outokumpu, Fortum și SSAB) dețin două treimi, iar filiala RAOS Voima deține restul.
După ce armata rusă a invadat ilegal Ucraina, Guvernul de la Helsinki a fost nevoit să regândească proiectul respectiv, a cărui autorizație finală de construcție urma să fie acordată până la sfârșitul anului.
Ministrul Afacerilor Economice, Mika Lintilä, a declarat că acum ar fi „absolut imposibil” pentru Guvernul Finlandei să autorizeze proiectului respectiv.
„Decizia Fennovoima este clară. Există motive să fim mulțumiți de decizia proprietarilor. Ar fi fost practic imposibil să continuăm proiectul”, a scris, luni după-amiază, Mika Lintila pe Twitter.
RAOS Project, unitatea finlandeză a Rosatom, ce se ocupă de construcția centralei nucleare, a insistat ca proiectul respectiv să continue. Consorțiul Fennovoima a explicat faptul că rezilierea s-a datorat întârzierilor semnificative și incapacității RAOS de a livra proiectul.
Amintim faptul că, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid dacă ele decid să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.
NATO: Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură
Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid, dacă ele decid să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat joi, 28 aprilie, secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit agenției de presă Reuters.
„Dacă ele decid să solicite, Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, unde a avut joi dimineaţă o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Stoltenberg a adăugat că intenţionează să discute în cursul zilei de astăzi cu preşedintele Finlandei. Jens Stoltenberg s-a declarat convins că pot fi găsite soluţii pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare şi cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.