A început numărătoarea inversă pentru Rusia! Se întâmplă pe 16 martie 

Rusia este aproape de a nu-și putea plăti datoriile pe fondul sancțiunilor impuse de Occident după provocarea tensiunilor militare din Ucraina. Astfel, un test cheie pentru Vladimir Putin va avea loc miercuri, 16 martie, când statul rus va trebui să facă o plată de 117 milioane de dolari pentru unele dintre datoriile sale denominate în dolari americani.

Chiar dacă Rusia are datorii relativ scăzute iar sistemul său financiar este mai puțin integrat cu restul lumii decât alte țări, câțiva analiști avertizează că o neplată iminentă a datoriei ruse ar putea avea consecințe neprevăzute, potrivit theguardian.com

Va avea o perioadă de grație de 30 de zile

Trebuie menționat că Rusia va avea o perioadă de grație de 30 de zile, în cazul în care nu va efectua cele două plăți de cupoane sau dobânzi regulate pe 16 martie. Astfel, un default nu va avea loc în mod oficial cel puțin până în aprilie.

Amintim că un default apare atunci când un împrumutat nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale.

Comisia Europeană a transmis noi sancțiuni economice împotriva Rusiei

Comisia Europeană a transmis vineri, 11 martie, noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, formulate în colaborare cu Grupul Celor Șapte (G7).

„Vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola Rusia şi mai mult, pentru blocarea resurselor folosite în acest război barbar”, au transmis oficialii europeni.

Întrucât agresiunile militare ruse continuă în Ucraina, Comisia Europeană a impus noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, urmărind să-i blocheze resursele financiare folosite în războiul actual.

„Invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă. Civilii sunt atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele. Şi, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică.

În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false. În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora.

În acest context, astăzi, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului. Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei. (…)

Mâine vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola Rusia şi mai mult, pentru blocarea resurselor folosite în acest război barbar”, a transmis Comisia Europeană, conform Mediafax.