Lucian Bode, ministrul de Interne, a dat joi asigurări că primele doze de vaccin anti-Covid ajung în România chiar de Crăciun.

”Intră pe la Nădlac şi merg la Cantacuzino. Atunci când ne va veni rândul, după programul stabilit, da, eu, Lucian Bode, mă voi vaccina”, a declarat demnitarul.

Lăzile cu gheaţă carbonică au ajuns la Institutul Cantacuzino

Vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

Grupul de Comunicarea Strategică (CGS) a transmis că primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului vor intra în ţară vineri, pe la Vama Nădlac 2, judeţul Arad.

De asemenea, sâmbătă vor ajunge alte doze de vaccin la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

”Transport terestru din Belgia”

”Dozele vor veni pe transport terestru din Belgia, intră prin vestul ţării şi de acolo vor fi însoţite de echipaje ale MAI până la Cantacuzino. În aceste zile vom identifica cine vor fi primele persoane vaccinate de la noi”, a declarat un reprezentant al Ministerului Sănătății, conform stirileprotv.ro.

Au apărut şi informaţii despre modul cum se va desfăşura vaccinarea publicului larg, începând, probabil, din primăvară. Doritorii vor putea să îşi facă programare online, telefonică, prin medicul de familie sau serviciile de asistenţă socială.

Vom fi însă reprogramaţi dacă odată ajunşi la triajul centrului de vaccinare vor avea temperatura mai mare de 37,3. Iar cei care vor fi vaccinaţi vor fi monitorizaţi 15 minute, pentru a exclude apariţia unor efecte adeverse puternice.

Vor fi cinci tipuri de centre de testare

”Vom implica şi autorităţile locale, vom implica şi personalul medical care poate sprijini demersurile. Deci am gândit toate variantele disponibile astfel încât accesul populaţiei să fie unul cât mai facil”, a mai spus sursa citată.

În total vor fi cinci tipuri de centre de testare. Cele fixe, caravanele mobile care pot merge prin ţară, echipele care vor merge în centre rezidenţiale ori cămine pentru vârstnici, centre de tipul drive through – unde putem merg cu maşina – care pot fi organizate în marile oraşe, dar şi cele din cabinetele medicilor de familie.

Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Se va întâmpla în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, rând pe rând vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din spitalele COVID.