Vești bune pentru sute de mii de români care locuiesc în Marea Britanie. Boris Johnson vine cu noi informații. Premierul britanic a anunțat că speră la o revenire la o viaţă aproape normală până la sfârşitul lui iunie în Anglia, cu prilejul prezentării strategiei sale de ieşire din izolare care se vrea „prudentă”, dar „ireversibilă” şi care va începe prin redeschiderea şcolilor la începutul lui martie, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

De menționat este faptul că Regatul Unit este una dintre cele mai afectate țări de pandemie, înregistrând peste 120.000 de decese. Aceasta a intrat în lockdown pentru a treia oară la începutul anului în contextul unei explozii a epidemiei din cauza unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, care a făcut ca spitalele să fie aproape depăşite.

Totodată, potrivit unui calendar decis de fiecare dintre cele patru naţiuni, ţara se pregăteşte să relaxeze puţin restricţiile, după ce măsurile şi campania de vaccinare masivă au dus la o scădere a numărului contaminărilor, spitalizărilor şi deceselor.

„Nu putem persista pe termen indefinit cu restricţii care ne slăbesc economia, bunăstarea mentală şi psihică şi şansele în viaţă ale copiilor noştri”, a explicat prim-ministrul Boris Johnson în faţa deputaţilor, prezentând un plan în patru etape pentru Anglia. „De aceea este esenţial ca această foaie de parcurs să fie prudentă dar şi ireversibilă. Prezentăm aici ceea ce sper şi cred că este un drum dus către libertate”, a subliniat el.

Se va întâmpla pe 29 martie.

În ceea ce privește restricțiile aflate în vigoare, în Anglia, naţiunea cu cea mai mare populaţie (56 de milioane de locuitori), şcolile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restricţiilor, acestea urmând să fie redeschise pe 8 martie.

Astfel, începând cu 29 martie, consemnul de a rămâne la domiciliu va fi ridicat şi reuniunile în exterior, limitate la şase persoane sau două gospodării diferite, vor fi autorizate.

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, pub-urile (dar numai în exterior) şi muzeele vor trebui în schimb să aştepte până la 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile şi restaurantele (în interior) vor urma pe 17 mai, dată de la care membri din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

De menționat este faptul că, dacă situaţia sanitară o permite, restricţiile care limitează contactele sociale vor fi ridicate la 21 iunie cel mai devreme, la fel ca şi consemnul de muncă la domiciliu.

Boris Johnson este optimist însă. Acesta a afirmat că orice decizie va fi luată în funcţie de elementele ştiinţifice pe care le va avea la dispoziţie, precum eficienţa vaccinurilor anti-COVID şi a scăderii numărului de spitalizări.

În ceea ce privește planurile Guvernului britanic. Acesta şi-a bazat strategia de ieşire de criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie, care este la apogeu. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, şi până la jumătatea lui aprilie toţi cei de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinaţi măcar cu o singură doză.

Totodată, pentru a încuraja populația, Guvernul a promis că toţi adulţii vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID până la sfârşitul lui iulie.

„Eu sunt convins că programul de vaccinare a schimbat situaţia în favoarea noastră”, a subliniat Boris Johnson.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim