Termenul limită de 31 martie stabilit de Putin pentru plățile în ruble

Mai exact, Moscova a transmis că va elabora până joi aranjamente practice pentru ca firmele străine să plătească pentru gazele importate în ruble. Totuși, acest lucru crește probabilitatea unor întreruperi ale aprovizionării, conform Reuters.

Ordinul președintelui Vladimir Putin de săptămâna trecută de a taxa în ruble națiunile „neprietenoase” pentru gaz a impulsionat moneda după ce aceasta a scăzut la minime istorice atunci când Occidentul a impus sancțiuni radicale împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

”Nimeni nu va furniza gaz pe gratis, este pur și simplu imposibil, și se poate plăti doar în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova este pregătită dacă Europa refuză să cumpere energie rusă

Președinta Camerei superioare a Parlamentului rus, Valentina Matviyenko, a declarat că Moscova este pregătită dacă Europa refuză să cumpere energie rusă și ar putea redirecționa livrările către piețele asiatice, printre altele, a relatat agenția de presă TASS.

Țările europene, care plătesc în mare parte în euro, spun că Rusia nu are dreptul de a renegocia contractele. Grupul de națiuni G7 a respins cererile Moscovei săptămâna aceasta.

Prețurile europene la gazele naturale en-gros au înregistrat noi creșteri în această săptămână din cauza îngrijorărilor că livrările ar putea fi oprite, deși Rusia și-a îndeplinit până acum obligațiile contractuale pentru vânzările de gaze către Europa.

Peskov a declarat că, în conformitate cu termenul limită de 31 martie stabilit de Putin pentru plățile în ruble, „toate modalitățile sunt în curs de dezvoltare astfel încât acest sistem să fie simplu, ușor de înțeles și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali respectați”.

Țările G7 au îndemnat companiile să nu accepte plățile în ruble și au declarat că majoritatea contractelor de furnizare stipulează euro sau dolari.

”Este o poziție pe care o împărtășim”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Europa primește aproximativ 40% din gazele sale din Rusia

Amintim că Europa primește aproximativ 40% din gazele sale din Rusia. De exemplu, importurile de anul trecut au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi.

Cererea lui Putin a alimentat temerile în Germania, prima economie europeană, care depinde foarte mult de gazul rusesc, cu privire la posibilele întreruperi și la impactul asupra industriilor și gospodăriilor în cazul în care utilitățile nu vor plăti în ruble.

Datele de la Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt pline în prezent în proporție de 26%, subliniind provocarea de a înlocui Rusia ca furnizor de energie.