Președintele administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, a vorbit despre intensificarea ofensivei Rusiei în legătură cu apropierea datei de 9 mai.

„Da. Ei au o astfel de tactică. Adică, copleșesc complet totul cu obuze de artilerie, cu propriile sisteme de rachete, sunt lansate și lovituri aeriene și din elicoptere. Pur și simplu distrug, ard pământul, iar apoi încearcă să avanseze undeva, fie cu o companie, fie cu un batalion, pentru a captura mai multe părți ale unor așezări undeva”, a spus Serghei Gaidai.

În același timp, oficialul a adăugat că „încă nu se întâmplă nimic”, sugerând că rușii se pregătesc pentru 9 mai pentru a acoperi masiv regiunea Lugansk cu pregătirea atacurilor de artilerie pe 9 mai.

Marea Britanie a prezis că Vladimir Putin se va folosi de parada de ziua victoriei Rusiei, pe 9 mai, pentru a anunța mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru o ultimă ofensivă în Ucraina.

Vladimir Putin ar putea declara cel de-al Treilea Război Mondial

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat, vineri, că Putin ar putea încerca să „mobilizeze” poporul rus printr-o ofensivă globală împotriva „naziştilor”, deoarece invazia sa în Ucraina a „eşuat”, relatează dailystar.co.uk.

Totodată, potrivit oficialului britanic, preşedintele rus Vladimir Putin ar putea declara cel de-al treilea război mondial în doar două zile.

Trupele ruse au trecut pentru prima dată graniţa cu Ucraina pe 24 februarie, susţinând că vor „denazifica” ţara.

Putin a amenințat că va folosi arme nucleare împotriva puterilor occidentale dacă acestea îi ies în cale, ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunând că ameninţarea unui război nuclear „este gravă”.

Vladimir Putin, nervos după ce invazia în Ucraina a „eşuat”

Kremlinul a insistat joi asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european.

„În sine, tendinţa de a pompa arme, inclusiv grele, în Ucraina şi în alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea pe continent şi provoacă instabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a răspuns astfel la o întrebare despre afirmaţiile ministrului britanic de externe Liz Truss, care a declarat miercuri că ţările care se opun invaziei Rusiei în Ucraina trebuie să îşi dubleze sprijinul, inclusiv prin furnizarea de arme grele, tancuri şi avioane.   Rusia a avertizat anterior că va considera armele furnizate Ucrainei de către Occident drept „ţinte legitime” pentru forţele sale armate.

În acest sens, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat săptămâna aceasta NATO că „luptă împotriva Rusiei printr-un interpus şi înarmează acest interpus”.

Moscova a criticat de asemenea livrările Pentagonului către Ucraina a unor elicoptere de fabricaţie rusească care erau destinate – conform unui contract ruso-american din 2011 – Afganistanului.

„Decizia SUA de a furniza Ucrainei elicopterele „afgane” încalcă grav dreptul internaţional şi contractele ruso-americane respective”, a denunţat într-un comunicat Serviciul federal rus de cooperare tehnico-militară (FSVTS).