Liderii chinezi se vor reuni la cel de-al 20-lea Congres al PCC, la Beijing, pe 16 octombrie, așa cum a anunțat presa chineză. Xi Jinping a concentrat mai multă putere decât oricare alt lider chinez, de la Mao încoace.
Întrunirea din acest an are și o altă semnificație, fiind considerată de experți un barometru al momentului în care China ar putea începe să ușureze politica dură privind ”zero Covid”, potrivit CNBC.
Un eveniment politic care permite Chinei să se reorienteze în privința dezvoltării economiei
Congresul PCC se desfășoară o dată la cinci ani și reprezintă în primul rând un eveniment politic prin care se stabilește viitoarea conducere a partidului.
Este „cel mai important eveniment politic al deceniului din China”, au scris analiștii Citi într-o notă recentă.
„Congresul urmează să definitiveze un nou ciclu de economie politică”, se mai spune în raportul Citi. „Pe termen scurt, aceasta poate contribui la reducerea incertitudinii politice și poate permite Beijingului să se reorienteze în ceea ce privește dezvoltarea economică”, continuă documentul.
Cel mai probabil, președintele Xi Jinping va reuși să crească numărul aliaților politici în primele două eșaloane ale partidului, potrivit Eurasia Group, care anticipează că numărul susținătorilor săi din Biroul Politic al PCC va crește de la 60%, la 80%.
Un Congres fără suspans
Xi a urcat rapid în ierarhia politică a Chinei, devenind oficial președinte în anul 2013. În 2018, a abolit limitarea numărului de manadate pentru președinte, așa că acum nimeni nu are emoții în ceea ce privește obținerea celui de-al treilea mandat. Premierul Li Keqiang își va încheia mandatul în 2022. Alte schimbări îi vor viza, probabil, pe cei care asigură politica externă a țării. „Congresul va examina detaliat situația actuală internațională și internă”, se arată într-un comunicat oficial în limba engleză.
De asemenea, va „formula planuri de acțiune și politici fundamentale”.
Se va proclama sfârșitul politicii zero-Covid?
Congresul de la jumătatea lunii octombrie ar urma să stabilească și o dată provizorie la care China ar putea renunța la așa-numita politică ”zero-Covid”, prin care a impus restricții draconice.
„Ne așteptăm ca politica zero Covid să fie revizuită după întâlnirea din octombrie, iar asta va ajuta la normalizarea economiei”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.
În timp ce în toată lumea majoritatea restricțiilor legate de Covid s-au relaxat în ultimele luni, încercarea Beijingului de a menține o politică privind ”zero infecții” a pus pe butuci unele afaceri pe plan intern și a ținut granițele închise timp de mai bine de doi ani.
PIB-ul a scăzut cu 2,6% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie față de trimestrul precedent. Marile orașe din China, inclusiv principalul centru financiar și de producție Shanghai, au fost blocate total sau parțial în această perioadă.
Analiștii Citi consideră că PCC va „face tot posibilul pentru a reconecta China de lume, de îndată ce va decide să renunțe la zero-Covid, pentru a recâștiga capitalul politic pierdut”. Cu toate acestea, creșterea economică ar putea să nu fie cea așteptată.
„Calea către redresarea economică a Chinei ar putea să fie mai dificilă, deoarece guvernele locale vor rămâne precaute în relaxarea restricţiilor, înaintea celui de-al 20-lea Congres al PCC, temându-se de apariția unor noi focare de COVID”, a declarat economistul Wei Li.
Economia chineză a încetinit semnificativ în al doilea trimestru al acestui an, dovadă a efectelor carantinării asupra activităţii economice. Date oficiale publicate recent arată că PIB-ul Chinei a crescut cu doar 0,4% în aprilie-iunie 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.