Se întâmplă pe data de 20 iulie. Moment de cotitură pentru toată România

Romania steag

SURSA FOTO: Dreamstime

S-a aflat data la care România îşi va epuiza resursele naturale, potrivit unui raport publicat miercuri, 5 iunie, de către Ziua Mondială a Mediului. În raport sunt trecute și țările cele mai risipitoare.

România își epuizează resursele naturale în iulie

Pe 20 iulie, România va atinge punctul de consum al resurselor naturale pentru acest an, intrând într-o fază de „datorie ecologică” față de planeta Pământ. La nivel global, omenirea va epuiza creditul ecologic al Terrei pe 1 august, conform raportului prezentat miercuri de către Global Footprint Network, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

„După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare”, se arată în raport.

În fiecare an, Global Footprint Network determină „Ziua Depășirii” sau „Earth Overshoot Day”. Acestea indică momentul în care umanitatea începe să trăiască în „datorie ecologică”, consumând resurse din ani viitori.

Această dată simbolică marchează momentul în care cererea populației depășește oferta disponibilă a Pământului. Astfel, este evidențiată creșterea consumului uman dincolo de capacitatea de producție a Terrei.

Ziua Suprasolicitării Pământului variază

Ziua Suprasolicitării Pământului, cunoscută și ca Ziua Depășirii, este o dată variabilă de la un an la altul și depinde de gradul de responsabilitate.

Ea reprezintă raportul dintre amprenta ecologică a activităților umane și capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deșeurile generate.

Conform studiilor realizate în peste 180 de țări de către o organizație internațională, în prezent, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele consumate în 12 luni.

„Bunăstarea şi libertatea pe care avansul tehnologic ni le oferă vin la pachet cu un consum uriaş de resurse. Dacă ne gândim că aproape 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, vom vedea că avem cel puţin o soluţie pentru a salva resurse şi a evita extracţia de noi materii prime şi minereuri. Reciclarea electronicelor reprezintă acel gest mic, care, atunci când este multiplicat, poate avea forţa să influenţeze pozitiv aceste statistici”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, implicată în managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România.

Reprezentanții Environ au comunicat că până în 2022, omenirea a generat un total de 62 miliarde de kilograme de deșeuri provenind din echipamente electrice. Doar 22,3% din acestea au fost colectate și reciclate în mod corespunzător.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum stă România?

Începând cu data de 20 iulie, România va intra într-o fază de datorie ecologică. În clasamentul mondial, țara noastră ocupă poziția 78, în scădere față de locul 30 ocupat în anul precedent.

Printre țările cu cel mai mare consum de resurse se numără:

  • Qatar (11 februarie)
  • Luxemburg (20 februarie)
  • Emiratele Arabe Unite (4 martie)
  • Kuwait (5 martie)
  • Bahrain și Estonia (8 martie)

Pe de altă parte, printre țările care gestionează mai eficient resursele naturale se numără:

  • Kyrgyzstan, care atinge Ziua Depășirii cel mai târziu din an (30 decembrie)
  • Republica Moldova (28 decembrie)
  • Guinea (27 decembrie)
  • Maroc și Guinea Franceză (22 decembrie)