Moneda euro, cea mai mică valoare din luna iulie

Pentru prima dată din luna iulie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de schimb de 4,9684 lei pentru un euro, sub pragul de 4,97, la care moneda europeană s-a menținut stabilă în ultimele luni.

În aceeași zi, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, dar și pentru creditele curente ale companiilor în lei, a fost de 5,91%.

Acum trei săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,75%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), aplicabil împrumuturilor contractate după mai 2019, este de 5,99%, valoare calculată pentru trimestrul II din 2024.

BNR Banca Națională a României
SURSA FOTO: BNR

Deprecierea leului față de moneda europeană a stârnit îngrijorări

Amintim că deprecierea a monedei naționale față de euro a generat îngrijorări semnificative atât în rândul economiștilor, cât și al populației. Această tendință este strâns legată de instabilitatea politică și de scăderea încrederii în perspectivele economice ale României. Impactul se resimte direct asupra ratelor de credit, facturilor și puterii de cumpărare a cetățenilor.

Luni, la casele de schimb valutar, cursul euro a depășit pragul de 5 lei, stârnind îngrijorări în rândul experților economici.

Potrivit acestora, încrederea investitorilor în economia României se află la un nivel extrem de scăzut, un factor semnificativ fiind instabilitatea politică din ultima perioadă.

Această depreciere puternică a monedei naționale ar putea conduce la creșteri semnificative ale ratelor și facturilor, având un impact direct asupra puterii de cumpărare a populației.

În ceea ce privește cursul oficial al BNR, acesta a fost stabilit luni, 9 decembrie, la valoarea de 4,9717 lei pentru un euro.

Banca Națională a României (BNR) a intervenit activ pe piața valutară, folosind rezervele valutare pentru a menține cursul euro sub 5 lei. Prin această strategie, BNR a reușit să prevină, până în prezent, o depășire oficială a pragului critic de 5 lei pentru moneda europeană.

Conform Știrilor ProTV, neîncrederea investitorilor în economia românească este comparabilă cu cea din primul an al pandemiei.

De asemenea, profesorul de economie Cristian Păun atrăgea atenția zilele trecute că retragerea capitalurilor și conversiile masive în valută pun o presiune suplimentară asupra leului.

„În momentul de față putem vedea lejer în curs de 6, 6,5 către 7 lei. Dacă, repet, criza politică se adâncește, dacă nu reușim să ajungem la un consens pe parte de guvern. Există această temere în rândul tuturor celor care au avut încredere în România și în parcursul ei european, care au investit în această țară sume importante.

Cei care ne-au împrumutat, la fel, au și ei în momentul de față niște temeri și atunci vedem ieșiri de capital în momentul de față în valută, capitaluri care părăsesc România, se pun la adăpost”, a declarat Cristian Păun.

Mai multe puteți citi aici.