Miniştrii apărării din 15 ţări, care au participat la reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre NATO la Comandamentul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles, au semnat scrisoarea de intenţie pentru crearea „Iniţiativei Scutul Antiaerian European”.
România este şi ea pe lista ţărilor care participă la această iniţiativă a NATO
La această iniţiativă participă ţări aliate NATO, precum Germania, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi România.
Această iniţiativă urmăreşte să achiziţioneze în comun echipamente şi rachete pentru apărare antiaeriană, precum şi să instaleze sisteme de apărare antiaeriană în Europa.
În comunicatul NATO s-a anunţat că această iniţiativă va consolida apărarea aeriană integrată şi apărarea antirachetă a NATO, potrivit Akşam.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat: „Acest angajament are o şi mai mare importanţă vitală în zilele noastre, acum când suntem martori la uciderea civililor în Ucraina şi la atacurile nemiloase şi fără discriminare asupra infrastructurilor critice.”
În comunicatul NATO se mai spune că ţările care participă la această iniţiativă vor putea dezvolta sisteme de apărare aeriană în comun.
Ucraina va face tranziţia la armele occidentale, cu ajutorul NATO
Legat de Ucraina, NATO intenţionează să elaboreze un plan pe zece ani pentru a integra complet armata ucraineană și industria de apărare a țării în arhitectura militară occidentală.
Primele detalii ale planului urmează să fie clarificate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, scriu jurnaliştii de la Der Tagesspiegel.
Până în prezent, Ucraina a folosit în principal echipamente dezvoltate în perioada fostei Uniuni Sovietice. Acest lucru îngreunează sarcina Occidentului de a asigura aprovizionarea cu arme și muniții pentru apărarea împotriva Rusiei. În plus, întreținerea și furnizarea de piese de schimb reprezintă o problemă.
Astfel, Ucraina s-ar putea alătura Alianţei Nord-Atlantice, fără a deveni însă membru al acesteia.