Timpul petrecut pe Internet îl depăseşte pe cel petrecut la TV, peste 20% din utilizatorii de internet petrecând peste cinci ore zilnic, online, potrivit unui studiu realizat de IAB România. De asemenea, 61% dintre români urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, conform unui studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Când vine vorba de filme şi seriale televiziunile au pierdut de mult lupta cu internetul, cel puţin în segmentul de vârstă 14 și 35 de ani. Dacă în cazul televiziunii, filmele şi serialele ajung în ţara noastră foarte târziu de la premiera lor şi sunt oprite la fiecare 20 de minute de reclame, pe internet utilizatorul deţine controlul. El decide când se uită la câte episoade şi pe ce platformă, TV, desktop, laptop, tabletă sau chiar smartphone.
Serviciile de video la cerere au început să devină tot mai populare şi în ţara noastră, iar anunţul că Netflix a intrat în România a făcut furori pe reţelele de socializare. Lansarea în România a serviciului Netflix face parte din strategia acestei companii americane de a se extinde la nivel mondial. În prezent, platforma Netflix este disponibilă în peste 190 de teritorii la nivel internaţional, mai puţin China. „Ne vom extinde în China şi alte teritorii până la finele anului, însă există zone unde Netflix nu va fi disponibil precum Crimeea, Coreea de Nord sau Siria“, a declarat Reed Hastings, CEO Netflix. În octombrie 2015, Netflix raporta aproape 70 de milioane de abonaţi la nivel mondial şi peste 43 de milioane în SUA. În România, cel mai ieftin abonament costă 7,99 de euro pe lună şi permite vizualizarea conţinutului pe un singur ecran. Abonamentul standard costă 9,99 euro şi permite vizionarea HD şi folosirea a două ecrane în acelaşi timp, iar cel mai scump abonament, premium, cu o valoare de 11,99 euro, permite vizionarea Ultra HD şi folosirea a patru ecrane în acelaşi timp. Filmele sunt grupate pe categorii. Prima luna este gratuită. Producțiile nu au subtitrare în limba română, doar în limba engleză. Printre producţiile disponibile spre a fi vizionate din România se numără „Dexter“, „Arrow“, „Spartacus“, „Better Call Saul“, „Hannibal“, „Gravity“, „Pulp Fiction“, „Top Gun“, „Seria Lord of the Rings“, „Nașul“, „Shrek“, „American Beauty“ etc. Netflix a fost lansat în 1998 ca serviciu de închiriere de DVD-uri, dar a devenit în timp unul dintre cei mai mari furnizori de video la cerere, sistem prin care conţinutul video e transmis direct pe Internet. Compania a lansat seriale ca „House of Cards“ sau „Orange is the New Black“, care au câştigat numeroase premii Emmy.
Pirateria, o problemă?
Serialele Netflix sunt filmate şi puse la dispoziţia utilizatorilor în întregime astfel încât aceştia decid când şi la câte episoade se uită, dar oare câţi români sunt dispuşi să plătească pentru acestea, având în vedere că majoritea sunt obişnuiţi să le urmărească gratis.
„Cei care piratează vor cel mai proaspăt conţinut, fie el film sau serial în cel mai scurt timp. Cum atacăm această nevoie pentru comoditate? Dacă faci conţinutul disponibil în timp util, în limba potrivită, cred că nu vei elimina complet pirateria, dar o vei reduce sau cel puţin vei crea o piaţă pentru oameni care vor spune, nu am nevoie să piratez acest film deoarece este disponibil pe Netflix sau HBO GO“, consideră John Rossiter, general manager pentru Europa Centrală al Sony Pictures Television Networks.
Colecţia impresionantă de filme şi seriale disponibile şi posibilitatea de a urmări pe orice dispozitiv conţinut premium înainte ca acesta să fie difuzat pe canalul TV sunt principalele beneficii ale serviciilor de video la cerere. În ţara noastră sunt disponibile mai multe astfel servicii oferite de companii precum HBO (HBO GO), Orange (Movie Go), RCS&RDS (Digi Play) şi Telekom TV (Dolce Movies on Demand).
RCS&RDS Pretul abonamentului este de 5 lei/luna, TVA inclusa, pentru abonatii care au contractat un serviciu Digi. Abonatii la internet fix Fiberlink 300, Fiberlink 500, Fiberlink 1000 si la oricare dintre abonamentele Digi Mobil contractate dupa data de 01.09.2015 (atunci a fost lansata oferta), beneficiaza la acces Digi Play fara costuri suplimentare pana la 31 decembrie 2016, daca isi activeaza contul pana la data de 29 februarie 2016. Abonatii care aveau un cont activ Digi Play la data de 31 august 2015, beneficiaza si ei de acest serviciu fara costuri suplimentare in perioada 01.09.2015 – 31.12.2016, indiferent de serviciul Digi contractat. Tarifele enumerate mai sus sunt valabile in conditiile mentinerii contului Digi Play in starea "activ" din momentul activarii pana la 31 decembrie 2016.
Acest articol a fost publicat în numărul 2 al revistei Capital, din 11-17 ianuarie.