Președintele Iranului a recunoscut că s-au intensificat protestele în toată țara

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat sâmbătă, 24 septembrie 2022, că Guvernul de la Teheran trebuie să acționeze rapid împotriva protestelor care s-au extins deja în întreaga ţară, după ce o tânără de doar 22 de ani a fost ucisă în arestul poliţiei morale.

„Trebuie acţionat decisiv împotriva celor care se opun securităţii şi liniştii ţării”, a declarat Ebrahim Raisi, după ce s-a întors de la Adunarea Generală a ONU. El a „subliniat necesitatea de a face distincţie între proteste şi perturbarea ordinii şi securităţii publice, şi a descris evenimentele drept o revoltă”, relatează abc news.

Mahsa Amini, o fată din provincia Kurdistan a Iranului, în vârstă de doar 22 de ani, a fost bătută până când a intrat în comă de către poliția moralității, pe motiv că nu își purta în mod corect vălul islamic. Aceasta a fost arestată la data de 13 septembrie 2022, atunci când se afla cu familia sa în vizită la Teheran. În custodia poliției, fata a fost bătută până când a intrat în comă. Trei zile mai târziu, aceasta a decedat la spital.

SUA încurajează protestele în numele Mahsei Amini

Într-un demers menit să susţină protestatarii din Iran, Statele Unite ale Americii au autorizat, vinerea trecută, companiile de internet să îşi extindă serviciile în Iran. În urma acestei decizii, Departamentul Trezoreriei SUA, care menţine sancţiuni severe împotriva Iranului, a emis o licenţă generală prin care „companiile tehnologice vor putea spori serviciile digitale oferite iranienilor, începând de la accesul în cloud şi până la instrumentele de îmbunătăţire a securităţii şi confidenţialităţii online”.

Această decizie a venit la scurt timp după ce Guvernul de la Teheran a interzis populației accesul la Instagram, în încercarea de a opri protestele ce au început după ce Mahsa Amini a fost omorâtă în bătaie. Ministrul Comunicațiilor din Iran a declarat, recent, că a fost citat greșit în urma unei declarații conform căreia sunt pregătiți să interzică accesul populației la internet „din motive de securitate”.

În ultimele zile, protestele s-au intensificat atât în Teheran, cât și în alte orașe din Iran. Cele mai furioase sunt femeile, care chiar își ard vălurile islamice în public. Manifestanții au ieșit furioși pe străzi, incendiind mașini de poliție, aruncând cu pietre în forțele de ordine și strigând sloganuri ostile la adresa puterii.