Se interzic centralele termice! Data când intră în vigoare la nivelul UE

centrală de apartament

SURSA FOTO: Dreamstime

Centralele termice pe gaz se pregătesc să-și facă ieșirea de pe piața europeană. Sunt recomandate în schimb alternative, precum pompele de căldură.

Centralele termice se interzic în Uniunea Europeană, inclusiv în România

Ne pregătim să spunem „adio” pentru centralele termice pe gaz, conform deciziei oficiale adoptate de Uniunea Europeană și înregistrate în Jurnalul Oficial al acesteia. Centralele pe gaz au fost interzise, iar noile reguli extrem de stricte referitoare la eficiența energetică au fost introduse prin adoptarea directivei UE 2023/1791 în septembrie 2023.

Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa. Această legislație marchează o schimbare semnificativă în ceea ce privește sursele de căldură, oferind alternative precum pompele de căldură pentru cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor. Acestea sunt o alternativă la centralele termice.

Amintim că la sfârșitul anului 2021 erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în toată Europa. Destul de puține, având în vedere că, în comparație, doar în România sunt instalate în aproximativ trei milioane de locuințe centrale termice pe gaz.

Termenul limită pentru implementarea noilor modificări este stabilit de autorități.

Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040, se arată în comunicatul transmis de UE, conform El Espanol.

Obiectivul este de a economisi 11,7% din energia finală

Conform datelor publicate de Eurostat, aproximativ jumătate din energia consumată în Uniunea Europeană este destinată încălzirii și răcirii. Cu peste 70% din această energie provenind în prezent din combustibili fosili, în principal gaze naturale, decizia UE urmărește să realizeze economii semnificative de energie.

Obiectivul principal este de a economisi 11,7% din energia finală și primară în comparație cu scenariul de referință din anul 2020.

Noul cadru legislativ impune fiecărei țări membre a UE să realizeze economii anuale de energie finală în procent de 0,8% pentru anii 2021-2023. Între 2024 și 2028, acest prag va crește progresiv până la 1,9%. Pentru a transpune această directivă în legislație națională, statele membre au un termen de doi ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, excepții vor fi acordate unor industrii consumatoare de energie, beneficiind de scutiri până la 31 decembrie 2030.