Primarul Nicușor Dan a venit cu informații cheie pe marginea subiectului privind interzicerea centralelor de apartament. Edilul a vorbit, luni seara, la B1 TV, despre proiectul de lege prin care se interzic centralele individuale de apartament.
Nicușor Dan a arătat că instituția pe care o conduce nu are capacitatea de a extinde rețeaua existentă de termoficare. Pe de altă parte, montarea unor centrale proprii în blocurile noi este un lucru benefic, pentru că așa se reduce poluarea.
„În momentul de față noi nu putem… ar fi absurd să extindem rețeaua când cea pe care o avem nu suntem în stare să o folosim cum se cuvine. Asta nu înseamnă că dacă se construiește un bloc nou, el nu trebuie să aibă centrală proprie, care este mai puțin poluantă decât 50 sau 60 de centrale de apartament.
În esență asta e ideea, cu cât o centrală este mai mare, cu atât este mai puțin poluantă”, a explicat primarul Bucureștiului.
Nicușor Dan: Asta este direcția spre care trebuie să mergem
El a arătat că în acest moment există o mare mare oportunitate și că, dacă am primit de la Uniunea Europeană 300 de milioane de euro înseamnă că aceasta este soluția potrivită.
„Noi avem o mare oportunitate cu aceste centrale mari care au coșuri înalte și care sunt situate în extremitatea orașului. Dacă noi, în ultimii 30 de ani am fi reușit să întreținem ceea ce înseamnă producție și transport și distribuție ar fi fost foarte bine. Asta este direcția spre care trebuie să mergem. Faptul că Comisia Europeană ne-a dat 300 de milioane de euro înseamnă că e soluția potrivită”, a declarat Nicușor Dan.
Noua regulă, dacă va fi definitivată și aprobată de Executiv sau prin Parlament, ar urma să se adreseze blocurilor noi, ce urmează să se construiască. Locuințele noi se vor putea racorda la sistemul centralizat de încălzire sau vor fi instalate centrale de cvartal. Adică unul sau mai multe blocuri să fie legate la centrale mai mici, amplasate în apropierea imobilelor.
În București nu există capacitate suficientă de transport a gazului natural
Alexandru Burghiu, fost director la Termoenergetica, a arătat că cei care construiesc un bloc au și obligația de a asigura și încălzirea imobilului. Măsura ar urma să fie luată doar pentru blocurile noi. Asta pentru că în București, de exemplu, nu pot fi construite centrale de cvartal pentru clădirile deja existente.
Motivul: nu există capacitate suficientă de transport a gazului natural care să le alimenteze. Pe de altă parte, sistemul centralizat de încălzire trebuie modernizat, având în vedere că în unele orașe, inclusiv Capitala, sunt în mod obișnuit probleme cu apa caldă și căldura.
Trebuie spus că explicațiile oferite de fostul director la Termoenergetica vin în contextul în care ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că pregătește un set de măsuri prin care se va interzice instalarea centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum.