OMS: Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în rândul tinerilor, similară cu cea a țigărilor

Natasha Azzopardi Muscat, expertă în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), avertizează că utilizarea problematică a telefoanelor mobile și a rețelelor sociale în rândul adolescenților ar trebui reglementată într-un mod similar cu tutunul.

Cu dovezi în creștere privind efectele negative asupra sănătății mintale și educației tinerilor, Azzopardi Muscat propune măsuri de control precum limite de vârstă, prețuri reglementate și zone interzise pentru utilizarea dispozitivelor digitale, transmite Politico.

Necesitatea unei reglementări mai stricte

La Forumul European al Sănătății din Gastein, Austria, Azzopardi Muscat a sugerat că țările ar trebui să învețe din succesul reglementărilor aplicate tutunului, care au dus la reducerea semnificativă a consumului.

Aceste măsuri ar putea include restricționarea utilizării telefoanelor mobile în anumite locuri publice, la fel cum fumatul este interzis în zonele protejate.

„Poate că trebuie să ne gândim unde este potrivit să folosim dispozitivele digitale și poate că este, de asemenea, timpul să începem să ne gândim la locurile în care anumite dispozitive digitale nu ar trebui să fie utilizate”, a declarat ea, făcând o paralelă între reglementările asupra tutunului și necesitatea de a proteja tinerii de impactul negativ al tehnologiei.

oms
SURSA FOTO: Dreamstime

Comportamentul problematic este în creștere

Un studiu recent al OMS a arătat o creștere a comportamentelor asemănătoare dependenței legate de jocuri și rețelele sociale în rândul adolescenților din Europa. Aceste comportamente pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății mintale, rezultatelor educaționale și productivității viitoare a tinerilor.

Azzopardi Muscat subliniază necesitatea educării și echipării tinerilor cu cunoștințele necesare pentru a naviga în siguranță în lumea digitală. Experta OMS spune că adolescenții trebuie să fie alfabetizați și echipați pentru a conduce lumea digitală, nu să fie conduși de ea.

Problema legăturii dintre utilizarea rețelelor sociale și sănătatea mintală a tinerilor a atras atenția și la nivel politic.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat la începutul verii o anchetă la nivel european privind impactul social media asupra bunăstării tinerilor, reflectând îngrijorările crescânde legate de această problemă.