Interzicerea sobelor pe lemne și a aragazelor. A venit anunțul în UE: Este de neconceput să continue

soba pe lemne, aragaz

SURSA FOTO: colaj Dreamstime

Se discută despre măsuri drastice care ar putea viza chiar interzicerea sobelor și aragazelor pe bază de combustibili, având în vedere că între 900 și 1.800 de persoane sunt rănite anual din cauza acestora, plus un număr foarte mare de decese. Este timpul ca Europa să ia atitudine împotriva acestei amenințări ascunse la adresa sănătății publice, cer tot mai multe voci. Iată cu ce propunere s-a venit.

Sistemele de încălzire și aparatele de gătit care funcționează pe bază de combustibili fosili au provocat foarte multe decese

Sistemele de încălzire și aparatele de gătit care funcționează pe bază de combustibili fosili au provocat un număr similar de decese cu cele cauzate de accidentele rutiere, conform unui raport recent publicat de Coolproducts în colaborare cu Biroul European de Mediu (EEB).

„Sistemele bazate pe combustibili fosili duc, de asemenea, la 900-1.800 de răni anuale cauzate de incendii.

Rezultatele subliniază riscurile urgente pentru sănătatea publică și siguranță pe care le prezintă încălzirea cu combustibili fosili și biomasă în casele europene, evidențiind necesitatea unui plan clar al UE de renunțare la tehnologiile de combustie”, scrie 2Celsius în prezentarea Raportului.

Conform acestui raport, tehnologiile care utilizează combustibili fosili pentru încălzire și gătit implică riscuri considerabile în comparație cu alternativele electrice, incluzând defecțiuni ale echipamentelor, intoxicații cu monoxid de carbon și riscuri de incendiu.

În prezent, aproximativ 83% din gospodăriile europene depind de aceste soluții pe bază de combustibili fosili și biomasă, ceea ce nu doar că generează facturi energetice fluctuante, ci contribuie semnificativ și la emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, precum și la o rată îngrijorătoare de accidente și decese prevenibile.

Autorii estimau că numărul real al deceselor ar putea fi și mai mare. Aceasta se datorează faptului că cifrele se bazează doar pe țările cu date fiabile. De asemenea, datele referitoare la răniți sunt probabil subraportate. Multe persoane nu ajung la spitale pentru a primi îngrijiri. Astfel, cifrele reale pentru accidente și răniți sunt, cel mai probabil, mult mai mari.

SURSA FOTO: Dreamstime

Miliarde de euro pentru subvenții destinate încălzirii pe bază de combustibili fosili

În ciuda acestor dovezi, în 2022 au fost alocate 3,2 miliarde de euro din bani publici pentru subvenții destinate încălzirii pe bază de combustibili fosili. Această sumă a fost acordată de guvernele naționale, în ciuda legăturii clare între aceste tehnologii și crizele sociale, energetice și de mediu din Europa.

Potrivit raportului, acești bani vor contribui la finanțarea deceselor viitoare.

Deși datele la nivel pan-european sunt limitate, analiza a opt state membre a relevat o tendință clară în ceea ce privește sănătatea publică și siguranța.

În Europa de Est, rata mortalității din intoxicația cu monoxid de carbon este semnificativ mai ridicată decât în restul Uniunii Europene, cu 5.000-6.000 de decese raportate în 2021.

Mii de persoane rănite şi de decese la nivel european. Cum arată datele pentru România?

Se estimează că în Europa între 900 și 1.800 de persoane sunt rănite anual din cauza tehnologiilor de încălzire și gătit bazate pe combustibili fosili.

În Polonia, 27,6% dintre incendiile domestice accidentale sunt cauzate de sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili. În 2023, pompierii au intervenit în 4.350 de cazuri, dintre care 53 de persoane au fost ucise prin intoxicare cu monoxid de carbon, iar 1.468 au fost rănite.

În România, în 2022, s-au înregistrat 305 decese la adulți, 10 la copii, precum și 702 răniți adulți și 40 răniți copii din cauza incendiilor provocate de tehnologii de combustie.

Suedia a raportat, între 2018 și 2023, cel puțin 6.572 de incendii și incidente de incendiu cauzate de sistemele de încălzire și gătit bazate pe combustie.

În Italia, între 2014 și 2019, s-au înregistrat un total de 1.743 de răniți din cauza gazului, 97% dintre aceștia fiind victime ale utilizării de către consumatori.

„Este de neconceput ca banii publici să continue să sprijine tehnologii de combustie care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică chiar în casele oamenilor.

Investiția în alternative curate, regenerabile și mai ieftine, cum ar fi energia solară și pompele de căldură, nu mai este doar un lucru de dorit, ci o obligație morală pentru factorii de decizie politică”, a declarat Davide Sabbadin, Director Adjunct de Politici pentru Climă și Energie la EEB.

Raportul Coolproducts evidențiază importanța alocării priorității financiare pentru a accelera tranziția către soluții electrice de încălzire și gătit, în special în regiunile Europei Centrale și de Est. Acesta propune utilizarea Fondului Social pentru Climă pentru a ajuta gospodăriile cu venituri medii și mici care ar putea întâmpina dificultăți din cauza costurilor inițiale ridicate.

În plus, încălzirea și gătitul nu ar trebui să expună familiile la riscuri. Tehnologiile electrice și solare sunt deja bine dezvoltate și ar trebui să fie integrate în strategiile politice pentru a promova locuințe mai sigure, accesibile și ecologice în întreaga Europă.