Se interzic telefoanele mobile în școlile din Anglia
Autoritățile din Anglia au confirmat planurile de interzicere pentru telefoanele mobile în școlile engleze.
În acest sens, a fost publicat un ghid pentru directorii de școli despre care unele sindicate au spus că include practici care au fost deja adoptate pe scară largă, transmite The Guardian.
Cu toate acestea, un director de școală a salutat planul Departamentului pentru Educație (DfE), afirmând că acesta va ajuta școlile să aibă încredere pentru a face o schimbare care ar fi în beneficiul elevilor, dar care ar putea întâmpina rezistență din partea părinților.
Ghidul nu este obligatoriu și oferă școlilor o varietate de modalități de punere în aplicare a interdicției, de la ordinul de a lăsa toate telefoanele acasă, la predarea acestora la sosire sau păstrarea lor în dulapuri inaccesibile, sau permite elevilor să le păstreze cu condiția să nu fie folosite sau auzite.
Tot mai multe smartphone-uri în școli
Datele Ofcom arată că 97% dintre copii au un smartphone până la vârsta de 12 ani. Aceste date au adus îngrijorări nu doar în ceea ce privește distragerea atenției, ci și potențialul de intimidare sau alte presiuni sociale.
În interviurile acordate luni cu privire la acest plan, secretarul pentru educație, Gillian Keegan, a declarat că DfE a consultat directorii de școli și a considerat că îndrumările îi vor „împuternici” pe cei care încă nu au interzis complet telefoanele mobile și „vor trimite un mesaj clar despre consecvență”.
„Te duci la școală, te duci să înveți, te duci să îți creezi prietenii, te duci să vorbești cu oamenii și să socializezi și te duci să te educi – nu te duci să stai la telefonul mobil sau să trimiți mesaje în timp ce ai putea vorbi cu cineva”, a declarat ea la emisiunea Today de la BBC Radio 4.
Există, de asemenea, o preocupare mai largă cu privire la utilizarea telefoanelor de către copii și la conținutul dăunător pe care îl pot accesa. Esther Ghey, mama adolescentei ucise anul trecut, Brianna Ghey, a cerut companiilor de tehnologie să facă mai mult în acest sens și să nu mai permită accesul la rețelele de socializare pentru copiii sub 16 ani.
Copiii pot accesa foarte ușor conținut dăunător
Ghey a cerut, de asemenea, ca producătorii de smartphone să creeze produse specifice pentru copiii sub 16 ani care să îi împiedice să acceseze conținuturi dăunătoare, după ce s-a aflat că ucigașii fiicei sale au vizionat materiale violente înainte de crimă.
Keegan a declarat pentru Today că, deși miniștrii vor discuta această idee cu Ghey, „nu este ceva ce am analizat sau luat în considerare, iar aceste discuții vor avea loc”.
Ghidul de 13 pagini al DfE spune că politica privind telefoanele mobile ar trebui să fie comunicată în mod clar elevilor, explicând și motivele pentru aceasta. Acesta adaugă că profesorii nu ar trebui să fie văzuți în școli folosind un telefon decât atunci când este necesar pentru muncă.
Părinții trebuie, de asemenea, să fie implicați în această interdicție, se spune, reamintindu-le că trebuie să contacteze elevii prin intermediul biroului școlii și nu direct.