Un apel ferm adresat întregii societăți

Telefoanele și tabletele, interzise. Apelul lansat în Franța pune presiune pe instituțiile publice să actualizeze ghidurile oficiale și să sprijine familiile în gestionarea utilizării tehnologiei. Societățile semnatare cer politici clare și intervenții educaționale pentru a preveni efectele dăunătoare ale expunerii digitale în copilărie.

Documentul este semnat de Societatea Franceză de Pediatrie, Societatea Franceză de Sănătate Publică, Societatea Franceză de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, Societatea Franceză de Oftalmologie și Societatea Francofonă pentru Sănătate și Mediu.

Apelul vizează în special părinții tineri, profesorii, educatorii, personalul medical și decidenții politici. Scopul acestuia este de a genera o schimbare urgentă de mentalitate și politică în ceea ce privește utilizarea tehnologiei digitale în copilăria timpurie.

Mesajul actual al autorităților franceze – „fără ecrane înainte de vârsta de 3 ani” – este considerat depășit. Societățile științifice afirmă că recomandarea trebuie extinsă la vârsta de 6 ani, în conformitate cu dovezile științifice recente.

Dovezi științifice despre efectele negative ale ecranelor

Telefoanele și tabletele, interzise. Semnatarii susțin că în 2025 „nu mai există nicio îndoială”: tehnologia ecranelor și conținutul digital, inclusiv cele pretins educative, nu sunt adaptate creierului în curs de dezvoltare.

Ecranele, indiferent de forma lor – televizor, tabletă, telefon – nu răspund nevoilor copiilor, se precizează în comunicat. Mai grav, ele împiedică și alterează dezvoltarea creierului în mod activ.

Consecințele observate de specialiști sunt multiple:

  • întârzieri semnificative în dezvoltarea limbajului;

  • dificultăți de concentrare și atenție;

  • probleme de memorie;

  • agitație și hiperactivitate;

  • tulburări de somn;

  • lipsă de interes pentru activități sociale și creative.

Telefoanele și tabletele, interzise. Aceste efecte sunt confirmate de numeroase publicații științifice internaționale, care arată că expunerea excesivă la ecrane în copilărie este asociată cu tulburări cognitive și comportamentale persistente.

telefon copii
SURSA FOTO: Dreamstime

Copiii din medii vulnerabile, cei mai afectați

Telefoanele și tabletele, interzise. Specialiștii atrag atenția că fenomenul afectează toate categoriile sociale, însă expunerea este mai accentuată în gospodăriile defavorizate. În aceste medii, lipsa de timp, de resurse și de informații duce la utilizarea ecranelor ca „metodă de liniștire” a copiilor.

Acest comportament amplifică inegalitățile sociale, deoarece copiii care petrec mult timp în fața ecranelor sunt privați de experiențele fundamentale pentru dezvoltarea cognitivă.

Neurodezvoltarea copilului rezultă din observații și interacțiuni bogate și variate cu mediul. Iar primii șase ani de viață sunt fundamentali pentru acest proces, avertizează autorii apelului.

Soluții: activități alternative și implicare parentală

Apelul societăților științifice nu demonizează tehnologia, ci cere o folosire responsabilă, adaptată vârstei.

Pentru copiii mici, ecranele trebuie înlocuite cu activități reale care stimulează creierul și imaginația:

  • lectură cu voce tare,

  • jocuri libere și de societate,

  • timp petrecut în aer liber,

  • activități fizice și artistice,

  • comunicare directă cu adulții și alți copii.

Telefoanele și tabletele, interzise Specialiștii spun că este vorba de a crea „un mediu favorabil sănătății și dezvoltării copilului” încurajând limitarea timpul petrecut în fața ecranelor și oferirea unui model pozitiv de comportament digital.