Senatul vrea să interzică fumatul în apropierea stațiilor de transport în comun

Senatul interzice fumatul? Un nou proiect legislativ adoptat luni de către Senat prevede reguli noi pentru fumători. Astfel, Senatul vrea ca fumatul să fie interzis în anumite situații.

Dacă va trece de Camera Deputaților, legea va interzice fumatul în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri).

Proiectul propune și interzicerea fumatului în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri). Totodată, se dorește și interzicerea aruncării de chiștoace sau a altor deșeuri rezultate în urma utilizării tutunului în locurile publice. Acestea s-ar putea pedepsi cu amenzi contravenţionale care pot ajunge până la 500 de lei.

În continuare, proiectul urmează să fie dezbătut și supus votului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional.

Conform propunerii legislative, obiectivul principal este extinderea protecției persoanelor care nu fumează, în special a copiilor. Se dorește mai ales interzicerea fumatului în zonele adiacente școlilor, parcurilor, terenurilor sportive și stațiilor de așteptare pentru transportul public.

Senatul dorește respectarea acelorași reguli și în ceea ce privește automobilele private care sunt folosite în prezența minorilor. Drept urmare, modificările legislative au ca țintă protejarea populației vulnerabile de consecințele fumatului pasiv.

Expunerea de motive a proiectului legislativ citează descoperirile unui studiu al de American Lung Association în 2019.

„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, aflăm în expunerea de motive.

Efectele fumatului pasiv, la nivel național

Conform unui alt raport citat de inițiator, elaborat de organizația Salvați Copiii în 2019, situația nu este mai bună nici în România. Se arată că 15% dintre adulții fumători din țară, unul din șase fumători, au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 14 ani, iar 38% au început înainte de a împlini 18 ani.

Aproximativ 90.000 de copii (90.699) cu vârsta între 13 și 15 ani, care sunt în prezent școlarizați, adică 14,6% din această categorie de vârstă, utilizează tutun, ceea ce îi expune unui risc crescut de a deveni fumători zilnici în viitor.

În conformitate cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, țări precum Irlanda și Marea Britanie au impus deja legi similare cu succes, care au dus la o reducere semnificativă a expunerii la fumatul pasiv și la îmbunătățirea sănătății publice. Adoptarea unei astfel de legislații ar reprezenta pentru România un pas semnificativ în procesul de aliniere la standardele Uniunii Europene în ceea ce privește controlul tutunului.