Premierul Marcel Ciolacu consideră „o tâmpenie” interzicerea TikTok în campania electorală
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri că propunerea de a interzice TikTok în campania electorală pentru alegerile prezidențiale este „o tâmpenie”.
El a subliniat că statul român are acum capacitatea de a gestiona provocările legate de rețelele de socializare, similare celor din alegerile din noiembrie 2024.
Ciolacu: „Statul român este pregătit pentru provocările electorale”
Ciolacu a fost întrebat, la Antena 3, despre inițiativa președintelui USR și candidat al acestei formațiuni, Elena Lasconi, de a interzice TikTok în timpul campaniei electorale.
„O tâmpenie (interzicerea TikTok în campanie – n .r.). Trebuie să te adaptezi în primul rând politic la ele şi cu adevărat statul român să îşi facă datoria. (…) Lucrurile s-au reglat între timp. Toţi candidaţii au fost cumva excluşi dintr-un anumit algoritm, în afară de unul singur, de Călin Georgescu.
În rest toţi candidaţii, în noiembrie, au avut acel X barat şi nu ai putut să influenţezi mai mult. Un singur candidat nu a avut. S-a depăşit acel moment. Între timp instituţiile statului şi-au creat softurile şi au capacitatea de a gestiona lucrurile”, a spus premierul.
El a adăugat că statul român este pregătit să facă față provocărilor din campania electorală și că nu este necesară interzicerea TikTok.
„Nu trebuie să îndrepţi o nedreptate făcând altă nedreptate. Sunt lucruri de bază. Nu poţi să interzici TikTok pentru că cineva a găsit contextul, ajutat, să folosească acel instrument.
Trebuie să găseşti căile astfel încât acel instrument să rămână într-o zonă democratică şi în care un alt stat să nu aibă capacitatea să intervină. Repet, cred că acel moment este depăşit”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Lasconi insistă asupra riscului de influență externă
Elena Lasconi a sugerat că, în lipsa unor garanții clare privind securitatea procesului electoral, o soluție potrivită ar fi suspendarea temporară a TikTok cu una-două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, urmând ca platforma să fie redeschisă ulterior.
Ea a motivat această propunere prin faptul că deficiențele în gestionarea situației au condus la o intervenție a Curții Constituționale, care a fost nevoită să anuleze alegerile, să dispună renumărarea voturilor și să elimine un candidat din competiție.
Deși susține libertatea de exprimare și valorile democratice, Lasconi consideră că, în contextul riscurilor semnalate privind influența externă asupra alegerilor, o astfel de măsură ar putea fi justificată.
„Dacă nu sunt în stare să ne asigure de asta, eu cred că ar fi foarte bine să-l închidă măcar înainte cu o săptămână-două de alegerile prezidențiale și după aceea să-i dea drumul. De ce spun lucrul acesta? Pentru că incompetența ne-a dus în punctul în care Curtea Constituțională a trebuit să ia această decizie de anulare a alegerilor, de renumărare și de a scoate din competiție un candidat.
Nu este normal să se întâmple asta. (…) Eu sunt pentru libertatea de expresie și pentru democrație dar, atâta timp cât există riscul de a avea o influență statală și non-statală, cum ni s-a comunicat, eu cred că am putea să luăm o astfel de decizie”, a declarat Elena Lasconi, într-o conferință de presă.
Propunerea Elenei Lasconi a stârnit controverse în rândul clasei politice, iar premierul Ciolacu consideră că statul român este pregătit să gestioneze astfel de situații fără a fi necesare măsuri restrictive asupra rețelelor de socializare.