Ministrul Digitalizării despre TikTok în România: Nu vorbim despre interzicere

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că în România nu se discută despre interzicerea rețelei sociale TikTok, însă a subliniat importanța respectării legislației naționale de către toate platformele care operează pe teritoriul țării.

El a menționat că, în lipsa unui mecanism clar de control, una dintre soluțiile eficiente pentru a asigura conformitatea ar fi impunerea unor amenzi severe pentru nerespectarea reglementărilor.

De asemenea, el a punctat că este necesară crearea unui cadru legislativ clar pentru a reglementa modul de funcționare al platformelor digitale.

„Eu cred că este prea mult să vorbim despre interzicerea unei anumite platforme, ceea ce pot să spun e că orice platformă, pe teritoriul României, trebuie să respecte legea din România, indiferent de care platformă vorbim, iar mai departe idei sunt multe. E plin de idei și în România, și în afara României.

Ce e foarte clar e că fără un mecanism explicit, de a avea un control asupra modului în care funcționează aceste platforme și de a putea să găsești cea mai banală, poate, metodă de coerciție, și anume, amenzi usturătoare pentru cine nu respectă legea, nu văd în perioada următoare o metodă mai rapidă de a găsi un resort prin care, atunci când cineva nu respectă legea în România să fie pedepsit.

Când vorbim despre bani, orice companie, cât de bogată ar fi, este atentă și nu își permite riscul de a avea sancțiuni”, a spus ministrul la B1TV.

bogdan ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

SUA pregătește măsuri drastice împotriva TikTok

În timp ce România abordează problema reglementării platformelor prin metode mai puțin restrictive, în Statele Unite, rețeaua socială TikTok se confruntă cu posibile restricții severe.

Curtea Supremă a SUA a aprobat intrarea în vigoare a unei legi care prevede că TikTok trebuie să își vândă operațiunile din Statele Unite până pe 19 ianuarie 2025. Dacă acest lucru nu se întâmplă, aplicația ar putea fi eliminată din magazinele de aplicații și ar putea pierde accesul la serviciile cloud oferite de Oracle.

Această decizie a fost luată pe fondul preocupărilor legate de securitatea națională, având în vedere că TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Congresul american consideră că legăturile cu China reprezintă o amenințare semnificativă, motiv pentru care președintele Joe Biden a promulgat legea în aprilie 2024. Potrivit acesteia, TikTok trebuie să se conformeze cerinței de separare de ByteDance, altfel va fi interzisă pe teritoriul american.

Judecătorii Curții Supreme au susținut că această măsură nu încalcă libertatea de exprimare garantată de Primul Amendament, justificând decizia prin necesitatea de a proteja securitatea națională.

Totuși, viitorul aplicației în SUA rămâne incert, iar implementarea efectivă a măsurii va depinde de administrația Trump. În timpul mandatului său anterior, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok, invocând aceleași motive de securitate.

Cu toate acestea, Trump a declarat recent că are „un loc cald în inima sa” pentru TikTok, sugerând că ar putea găsi o soluție pentru rețea când va reveni la Casa Albă.

TikTok are în prezent aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA, fiind una dintre cele mai populare platforme de socializare din lume.