Recolta Statelor Unite ar putea cădea cu 11,8 miliarde de bushel (circa 300 de milioane de tone metrice), spune Dan Cekander, direct de al unei firmei de cercetare de piaţă în domeniul cerealelor, cel care în martie a prezis corect că soia se va tranzacţiona cel mai scump raportat la preţul porumbului din 2010 încoace.
Producţia prognozată de Cekander este de 29,75 milioane de tone, mai mică decât ultima estimare a Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA), şi ar putea fi cea mai mică recoltă din 2006-2007 încoace.
Contractele futures s-au tranzacţionat ieri cel mai sus la 7,89 dolari, aproape de nivelul record de 7,9925 dolari stabilit în 2008.
Pericol de scumpire a alimentelor
Seceta a afectat fermierii din Arkansans până în Ohio, reducând randamentele, după ce îngheţurile urmate după secetă au tăiat recolta de grâu în statele din fosta Uniune Sovietică, determinând Naţiunile Unite şi USDA să îşi reducă estimările pentru recoltele de cereale la nivel mondial.
Diminuarea prognozelor privind culturile de porumb în SUA ar putea împinge tot mai sus costurile alimentelor la nivel global, a spus la începutul acestei luni Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO).
“Dacă nu va începe să plouă pentru restul lunii iulie, ne îndreptăm către o scădere semnificativă a producţiei din SUA”, a spus Cekander, un fermier de generaţia a patra care cultivă porumb şi soia în Illinois, alt doilea cel mai mare producător dintre statele americane al ambelor culturi.
Preţul porumbului cu livrare în decembrie era cotat la 7,6475 dolari pe bursa din Chicago, la ora Londrei 1:49 p.m. Pe de altă parte, de când a atins în iunie anul acesta cel mai mic preţ, grâul a crescut fulminant cu 51%. În ceea ce priveșște soia cu livrare în noiembrie, aceasta era cotată la 15,81 dolari pe bushel, după ce ieri a atins 16,07 dolari, cel mai mare nivel din 2008 încoace.
Estimări îngrijorătoare din cauza secetei
Randamentul producţiei de porumb va cădea probabil la 134,9 bushel pe acru, dacă condiţiile pentru culture se vor deteriora, a spus Cekander, care a estimat un preţ de 8,25 dolari-8,50 dolari pentru contractele cu livrare în decembrie. Asta prin comparaţie cu 146 de bushel pe acru cât estimează USDA. Producţia de anul trecut a fost de 12,36 miliarde de bushel, cu un randament de 147,2 bushel pe acru.
“Temerea este ca producţia de pormub a SUA să scadă la 125-130 de bushel pe acru, dacă arşiţa şi seceta vor persista până la mijlocul lui august”, spune Cekander.
Recolta estimată de 11,8 miliarde de bushel se bazează pe o suprafaţă de 87,5 milioane de acri (35,4 milioane de hectare), mai mică decât cea avansată de USDA, de 88,9 milioane de acri.
Preţul porumbul ar putea decola peste 9 dolari, dacă randamentul recoltelor din SUA va fi mai mic de 140 de bushel pe acru, potrivit declaraţiilor de azi ale UBS AG.
Producţia globală de porumb din 2012-2013 ar putea totalize 905,2 milioane tone, comparativ cu o cerere de 900,5 milioane tone, potrivit USDA, care estimează stocurile finale la nivel global la 134 milioane tone. Ultima oară când cererea a depăşit producţia a fost în 2010-2011.
Se întoarce CRIZA ALIMENTARĂ? Porumbul poate ajunge la cotaţii record din cauza secetei din SUA
19 iulie 2012, 18:41
Ultima modificare în 19 iulie 2012, 21:41
Preţul porumbului ar putea exploda până la 8,50 dolari/bushel în condiţiile în care cea mai mare secetă din SUA din ultimele decenii muşcă din producţia celui mai mare exportator mondial, conducând stocurile din întreaga lume pe scădere, potrivit brokerului Newedge USA LLC, transmite Bloomberg.
Etichete: alimente,
grâu,
porumb,
seceta,
soia
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ce vânzări au făcut în 2011 cele mai mari ansambluri rezidenţiale intrate în insolvenţă
- Viitorul Ford Mondeo este gata pentru Paris Motor Show
- UPDATE Începând de mâine România va avea aproape 500 kilometri de autostradă. Se deschid A2 şi A3
- UPDATE Hidroelectrica a mai scăpat de un „băiat deştept”. Vezi cum decurg negocierile cu ceilalţi
- Grecii de la EFG Eurobank spun că preţurile locuinţelor au crescut cu 2% în T2
- Credit Suisse vrea să stângă din piaţă aproape cât a reuşit Facebook prin IPO
- Hidroelectrica începe vânzarea de energie pe bursă. Vezi la ce preţuri
- Şef nou peste asigurările obligatorii de locuinţă
- Directorul general al ING Pensii, numit preşedinte al Asociaţiei pentru Pensii Private
- Germania se împrumută la dobânzi negative pentru doi ani