Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a avertizat, astăzi, că ar putea să retrogradeze SUA, de la Aaa până la Aa1, dacă negocierile cu privire la bugetul pentru 2013 nu vor conduce la o reducere a raportului datorie publică/PIB, transmite AFP.
“Dacă aceste negocieri vor conduce la politici concrete care să producă o stabilizare şi ulterior la o scădere a raportului datorie/PIB pe termen mediu, este posibil ca ratingul să fie confirmat, iar perspectiva să revină la nivelul stabil” informează Moody’s.
“Însă, dacă negocierile nu vor da naştere la astfel de politici, Moody’s se aşteaptă să retrogradeze ratingul SUA, cel mai probabil la Aa1”, adaugă agenţia, citată de Agerpres.
Moody’s precizează că este dificil de prognozat când se vor finaliza negocierile, dar că ratingul actual atribuit SUA, Aaa cu perspectivă negativă, va fi menţinut până când rezultatul acestor negocieri se va clarifica.
În urmă cu un an de zile, agenţia Standard&Poors a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al SUA cu o treaptă, de la "AAA", maxim posibil, la "AA+". Agenţia a scos, astfel, SUA de pe lista ţărilor considerate cele mai sigure pentru împrumuturi. La puţin timp după anunţul S&P, administraţia de la Casa Albă a reacţionat cu indignare, după ce a observat că analiza care a dus la această decizie conţinea o eroare de aproximativ 2 trilioane (2.000 de miliarde) de dolari.
Pentru a evita retrogradarea, SUA ar fi trebuit nu doar să crească plafonul datoriei publice, ci şi să dezvolte un plan credibil pentru a contracara datoria ţării pe termen lung. Reprezentanţii S&P au explicat în luna august 2011 că decizia a fost luată pentru că lucrurile s-au mişcat prea încet, în ce priveşte majorarea plafonului, iar lupta politică a fost prea mare.
În vara anului trecut, celelalte două agenţii de evaluare, Fitch şi Moody’s, au anunţat că nu au planuri imediate de a urma deciza S&P.