România a scăpat de restricţiile impuse împotriva COVID-19, odată cu eliminarea stării de alertă!

Rafila: Eu am propus o renunțare etapizată la restricții. S-a considerat că nu este cazul

Ce spune însă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre această decizie? Într-un interviu acordat RFI, oficialul a lăsat de înţeles că el a propus o renunţare etapizată la aceste restricţii, însă decizia luată la nivelul Guvernului a fost alta.

“Nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru (ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor – n.red.). A fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost, așa cum spuneați dumneavoastră, și anularea acestor restricții care au funcționat pe durata stării de alertă.

Noi din punct de vedere profesional, medical, ați văzut că am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus. (…)

Eu am expus aceste argumente, dacă țineți minte, chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă și am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul, nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții.

Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală; important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, cum vă spuneam, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spital”, a declarat Alexandru Rafila pentru RFI, potrivit Rador.

Va creşte imediat numărul de cazuri noi în România?

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă acum, odată cu eliminarea restricţiilor, ne putem aştepta la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

“O să urmărim cu atenție acest lucru. Încă nu este suficient timp, avem doar o săptămână.

Deja în această săptămână putem să avem primele estimări, pentru că, ați văzut, trendul descendent a continuat, rămâne de văzut dacă acest trend va continua panta descendentă sau se va ajunge la o stabilizare. Eu sper ca prima variantă să fie cea cu care să ne confruntăm”, a fost răspunsul oficialului.

Ne pregătim pentru valul 6 al pandemiei de COVID?!

Întrebat dacă un eventual val şase al pandemiei este o variantă de lucru la Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila spune că acest lucru s-ar putea întâmpla abia de la toamnă, însă numai din cauza unei noi tulpini a virusului.

“Un eventual val şase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puţin în această primăvară, credem noi.

Monitorizăm lucrurile îndeaproape încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm de un val şase.

Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a explicat Alexandru Rafila.

Campania de vaccinare, eşec sau succes? Cum arată cifrele reale?

Ministrul a vorbit şi despre campania de vaccinare din România, afirmând că aceasta “nu a fost un succes”.

“Opinia mea este că, în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci, bine peste opt milioane de concetățeni de-ai noștri s-au vaccinat cu două doze de vaccin. Mai mult de un sfert dintre ei – cu trei doze de vaccin.

Dar sigur că, conform Eurostat, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populația rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci, cel puțin 50% din populația totală a României a fost vaccinată.

(Întrebat dacă campania de vaccinare a fost un eşec în România – n.red.) Eu pot să vă spun că nu a fost un succes. (…) Poate că există și varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populație vaccinată, există și situația unor țări care au reușit și performanțe… sau nu putem să spunem că performanțe – cifre inferioare.

Oricum, după debutul acela furtunos din luna ianuarie-februarie a anului 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil și din cauza unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situației, de stimulare a oamenilor să se vaccineze.

Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată; noi ne aflăm în situația în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziție. Nu are rost să ținem funcționale sute de centre de vaccinare ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.