Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil de vineri, începând cu ora 12 și până sâmbătă la ora 10.00.
Cod galben de furtuni în România
Potrivit ANM, în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.
Vineri, 7 iulie, disconfortul termic se va menține pe alocuri ridicat în Muntenia și Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
ANM a emis și un cod portocaliu
De asemenea, ANM a mai emis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil de vineri, începând cu ora 14 și până sâmbătă la ora 6.
În sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, transmite ANM.
Vremea în luna iulie
Între 10 iulie și 16 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile termice specifice pentru această perioadă din an pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile sudice. Cu excepţia nord-vestului extrem al ţării, unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, mai ales în sudul ţării şi la munte.
Între 17 iulie și 24 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile termice normale pentru acest interval de timp la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sud şi în sud-est. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea vestică a României, mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.
Între 25 iulie și 31 iulie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât valorile termice normale pentru sfârșitul lunii iulie în cea mai mare parte a României, mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.