Mii de români sunt aşteptaţi să se întoarcă în aceste zile din Italia. Ultimul transport a venit vineri noaptea. Autorităţile sunt în alertă maximă, având în vedere că Italia este ţara italiană cea mai afectată de coronavirus.
Alte două aeronave având la bord 380 de cetăţeni români au aterizat vineri noaptea pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” în cadrul acţiunii de repatriere a 1.500 de conaţionali din Italia, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne, informează Prefectura Constanţa.
Potrivit sursei citate, începând din 27 martie, românii repatriaţi pe cale aeriană pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” vor fi transportaţi direct către judeţele de domiciliu pentru efectuarea carantinei.
„În urma aterizării pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu a celor două avioane din Italia, cu aproximativ 380 de pasageri, aceştia din urmă nu vor mai fi carantinaţi pe raza judeţului Constanţa, iar pentru cei sosiţi cu primul transport, aflaţi în carantină în judeţul Constanţa, perioada legală de carantinare expiră săptămâna viitoare, după care vor fi sprijiniţi să ajungă acasă”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Constanţa.
MAE şi Ministerul Transporturilor continuă demersurile pentru a ajuta românii din Italia
Primul transport al românilor aduşi din Italia pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” a avut loc în urmă cu o săptămână, iar până vineri dimineaţă au aterizat cinci avioane cu 705 persoane, dintre care 605 au intrat în carantină în judeţul Constanţa, alte 100 fiind transportate la Tulcea.
Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor continuă demersurile în vederea facilitării revenirii în ţară a cetăţenilor români, nerezidenţi, care sunt lucrători sezonieri, afectaţi de restrângerea drastică a activităţilor economice în care erau angrenaţi în Italia, precum şi a cetăţenilor români care se află în Italia în situaţii deosebite, fără posibilităţi reale de a continua prezenţa pe teritoriul Italiei, scrie Agerpres.
MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară.