În viitorul apropiat, Armenia ar putea demara o reformă care să introducă serviciul militar voluntar pentru femeile care vor să învețe să lupte, relatează Interfax, citat de rador.ro.
Armenia vrea să introducă serviciul militar pentru femei, care va fi voluntar
Ministerul armean al Apărării a anunțat că intenționează să introducă serviciul militar pentru femei, însă voluntar, doritoarele putând astfel să urmeze un stagiu de instruire militară.
„În viitorul apropiat, intenționăm să introducem o instituție complet nouă în Republica Armenia – serviciul militar voluntar pentru femei”, a declarat prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Armatei.
Ministrul adjunct armean al apărării, Arman Sargsian, a spus, la începutul lunii ianuarie, că Ministerul Apărării a organizat cursuri de iniţiere, pregătire practică şi teoretică pe linie de arme şi muniţii, pe poligonul de tir pentru femei, iar rezultatele acestora i-au surprins plăcut pe militari.
Rusia dă vina pe Armenia pentru eșecul negocierilor cu Azerbaidjanul
Armenia şi Azerbaidjan sunt angajate de câteva luni de zile în discuţii pentru negocierea unui acord de pace privind regiunea Nagorno-Karabah, teritoriu azer cu populaţie majoritar armeană.
(Nagorno-Karabah este o regiune montană fără ieșire la mare din Caucazul de Sud. Cea mai mare parte a regiunii respective este condusă de Republica Arțah (denumită în trecut Republica Karabahul de Munte sau Republica Nagorno-Karabah), un stat de facto independent, dar nerecunoscut, creat în baza fostei Regiuni Autonome Karabahul de Munte care a făcut parte din componența RSS Azerbaidjane în cadrul URSS. Teritoriul este recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, care de facto nu mai deține controlul asupra regiunii din 1991. Din 1994, Armenia și Azerbaidjan au dus tratative de pace mediate de Grupul OSCE Minsk asupra statului regiunii disputate.)
În ultima lună, cetăţeni azeri care pretind că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum care leagă regiunea Nagorno-Karabah de Armenia în ceea ce Guvernul de la Erevan a calificat drept o blocadă aprobată de Guvernul de la Baku. Autorităţile din Azerbaidjan au informat că militanţii pentru mediu au preocupări legitime faţă de exploatarea minieră armeană pe care o consideră ilegală, negând instituirea unei blocade împotriva regiunii Nagorno-Karabah.
Joi, 12 ianuarie 2023, Rusia a acuzat Armenia pentru eşecul discuţiilor de pace, motiv pentru care a chemat-o la masa negocierilor.
„Este dificil de evaluat poziţia Erevanului atunci când declaraţiile oficiale diferă atât de mult’ în una şi aceeaşi problemă”, a declarat, joi, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia.
Decizia Armeniei de a se retrage de la negocierile de pace care fuseseră programate în decembrie 2022 la Moscova „ne-a împiedicat să discutăm asupra tratatului de pace”, a explicat Maria Zaharova.
„Dacă partenerii noştri armeni sunt cu adevărat interesaţi să rezolve aceste probleme… atunci în loc să se angajeze într-o gândire dogmatică este necesar să continuăm să lucrăm împreună”, a adăugat ea.