Producție prea mare, consum prea mic de Paște
În Duminica Paștelui, estimările Dispeceratului Energetic Național indică un consum de aproximativ 2.500 MW, față de 3.700 MW în Duminica Floriilor.
Este un nivel extrem de scăzut, cauzat de faptul că atât Paștele ortodox cât și cel catolic sunt celebrate simultan, ceea ce înseamnă că întreaga Europă este într-o perioadă de consum redus.
„Nu doar în România, ci în toată regiunea, consumul va fi mic și producția mare”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul Comandamentului Energetic convocat special pentru această situație.
Ce măsuri au fost decise pentru prevenirea unor blackout-uri
Dispeceratul Energetic Național a stabilit, pentru fiecare categorie de producători, un set de măsuri care permit reducerea producției fără a afecta securitatea energetică și reducerea șanselor unor blackout-uri:
-
Hidroelectrica: grupurile hidro vor fi oprite complet, producția va fi apropiată de zero;
-
Nuclearelectrica: dacă va fi nevoie, se vor reduce puterile reactoarelor de la Cernavodă cu până la 40%;
-
Complexul Energetic Oltenia: va funcționa doar cu două grupuri mici, totalizând 160 MW;
-
ELCEN: va opri toate unitățile care produc electricitate;
-
Hidroelectrica va porni pompele reversibile, contribuind cu un consum artificial de 50 MW;
-
Bateriile existente în sistem, cu o capacitate de 400 MWh, vor fi încărcate pentru a prelua surplusul de producție.
„Am vorbit și cu Asociația Prosumatorilor, care va recomanda prosumatorilor să oprească invertoarele”, a adăugat ministrul Burduja.

Perioada critică este duminică între orele 11:00 și 16:00
Conform specialiștilor, cea mai delicată perioadă va fi duminică, între orele 11:00 și 16:00, când producția solară atinge vârful, dar consumul este la cel mai mic nivel din an.
„Duminica trecută, în Duminica Floriilor, am avut un consum de 3.700 MW și, din experiență, știm că de Paște consumul e mai mic cu cel puțin 1.000 MW. De data aceasta, estimăm chiar mai puțin – 2.500 MW”, a explicat Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național.
Toată Europa se află în aceeași situație
Situația este generalizată în întreaga Uniune Europeană. Temperaturile ridicate și sărbătorile religioase duc la o reducere masivă a consumului, în timp ce energia regenerabilă, în special cea fotovoltaică, generează supraproducție.
„Nu putem exporta surplusul pentru că e sărbătoare în toată Europa și nu are cine să importe”, a avertizat Ivan.
Nu există o amenințare reală pentru România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ținut să liniștească populația spunând că „suntem pe baricade și vreau să asigur românii că gestionăm toate aceste riscuri. Nu există în acest moment nicio îngrijorare sau motiv de panică privind posibile blackout-uri”.